Patrik Jönsson, vd för Lilly i Sverige, menar att Curt Furbergs uppgifter om att företaget mörkar säkerhetsdata om olanzapin (se LMV 11/05) är grundlösa.
? Vi är fullständigt transparenta gentemot myndigheter världen över. Produktresumén speglar biverkningsprofilen utifrån aktuell kunskap. Kritiken har ingen som helst grund. Vi blev chockade när vi läste detta.
Känd biverkan
FDA begärde 2003 in kompletta säkerhetsdata avseende metabola biverkningar från alla företag som marknadsför atypiska neuroleptika. Resultatet av den påföljande granskningen blev att alla atypiska medel fick en varning i produktresumén rörande hyperglykemi och diabetes.
Patienter med schizofreni löper dock även obehandlade 2-4 gånger högre risk att utveckla diabetes än andra individer.
? Diabetes och viktökning är relativt sett vanligare för olanzapin än många andra atypiska neuroleptika. Det har varit en känd biverkan med olanzapin från början. Dock är det en bieffekt som i de flesta fall kan hanteras med goda kost- och motionsvanor, säger Pär Svanborg, klinisk forskningsläkare på Lilly.
? Att vi sökt förlikningar, vilket är vanligt i USA, beror på att vi vill fokusera vår energi på forskning och utveckling. Rättsprocesser skulle ta enorma resurser i anspråk, säger Patrik Jönsson.
I CATIE-studien, en stor, nyligen publicerad jämförande studie av flera neuroleptika, uppnåddes en bättre så kallad effectiveness (en parameter där både effektmått och biverkningar indirekt vägs in) med olanzapin jämfört med de andra läkemedlen. Olanzapin gav dock oftare viktökning än de andra medlen.
I studien avslutade tre av fyra patienter behandlingen inom 18 månader. De som fått olanzapin fortsatte dock i genomsnitt med sitt läkemedel under längre tid än de som fått andra preparat.