Curevac meddelar att man drar tillbaka sin vaccinkandidat CVnCoV från godkännandeprocessen hos läkemedelsmyndigheten EMA. I stället kommer företaget att satsa på ett ”andra generationens” mRNA-vaccin mot covid-19, enligt ett pressmeddelande.
Vaccin från Curevac gav 47 procents skydd
I juni i år visade preliminära resultat från en fas IIb/III-studie att Curevacs vaccin gav en 47-procentig skyddseffekt mot konstaterad covid-19. Detta var lägre än vad företaget hade hoppats på. Curevac uppgav då att detta till stor del berodde på alla de virusvarianter som hade kommit.
För att godkänna ett covid-19-vaccin kräver EMA en skyddseffekt på minst 50 procent. Curevacs vaccinkandidat har sedan i februari i år varit under en så kallad löpande granskning (rolling review) hos EMA, men denna avslutas nu när företaget drar sig ur processen. I ett brev till EMA skriver Curevac att företaget har fattat ”det strategiska beslutet” att i stället fokusera på ett ”andra generationens” covid-19-vaccin.
Det nya vaccinet, som utvecklas tillsammans med läkemedelsföretaget Glaxosmithkline, använder precis som det tidigare vaccinet omodifierat mRNA. Den nya vaccinet har dock finjusterats så att det framkallar nivåer av antikroppar som är runt tio gånger högre än det tidigare vaccinet, enligt djurstudier. Studier på människor kommer att starta senare i år och företaget hoppas på att vaccinet ska kunna få ett godkännande under 2022.
Sverige hade avtal om 4,5 miljoner doser
Hösten 2020 tecknade EU ett förköpsavtal med Curevac om sammanlagt 405 miljoner doser av företagets covid-19-vaccin förutsatt att det blev godkänt av EMA.
Sverige beslutade sedan att delta i detta avtal med Curevac. Men när företaget nu har dragit sig ur godkännandeprocessen innebär detta alltså att de drygt 4,5 miljoner doser som Sverige skulle ha fått inte kommer att levereras.
Samtidigt förhandlade EU-kommissionen i maj fram ett avtal med Pfizer/Biontech om ytterligare 900 miljoner vaccindoser under 2022 och 2023, med möjlighet att köpa ytterligare lika många. För Sveriges del innebär detta totalt 40 miljoner doser.