Så prioriteras covidvaccinet i höst
Alla svenskar som vill kan inte få covidvaccin i höst. Det är riskgrupperna som ska prioriteras, både tidsmässigt och när det gäller tillgång till vaccin, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén på Folkhälsomyndigheten. Foto: Istock / Lena-Katarina Johansson, Folkhälsomyndigheten

Så prioriteras covidvaccinet i höst

Riskgrupperna är de som prioriteras för att få covidvaccin i höst. Övriga får vänta, kontakta läkare för bedömning och betala vaccinet själva.

3 sep 2024, kl 09:57
0

Annons

I mitten av oktober går startskottet för höstens vaccinationskampanj mot covid-19, som Läkemedelsvärlden tidigare berättat.

Man flyttar fram tidpunkten jämfört med förra hösten, då startdatumet var 7 november. Men förra året hann covid-19 börja ta fart innan man kommit igång med vaccinationerna.

Folkhälsomyndigheten är lite av en sambandscentral för regionernas samordnade vaccinationsinsats. Ambitionen är att alla ska börja samtidigt.

De grupper som Folkhälsomyndigheten rekommenderar covidvaccin kommer även att erbjudas vaccin mot säsongsinfluensan vid samma tillfälle. Dessa vaccinerar sig också gratis.

Modell som får fler ta covidvaccin

Folkhälsomyndigheten anser att samvaccinationen är praktisk och smidig – både för sjukvården och för de som vaccinerar sig.

Fler vaccinerar sig när vården erbjuder båda vaccinen samtidigt, vaccinationstäckningen ökar.

Därför använder man samma strategi även i höst. Det berättar Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folhälsoinstitutet, som också är infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin.

Covidvaccin först till de sköraste

I höst rekommenderar Folkhälsomyndigheten även personer som är 65 år och äldre att vaccinera sig i höst. Detta till skillnad från i våras då den gruppen inte ingick.

Särskilt utsatta grupper prioriteras och får vaccin tidigt, eftersom de i hög grad riskerar svår sjukdom och död om de drabbas av covid-19.

En tydlig sådan riskgrupp är personer som är 80 år eller äldre. Det gäller även personer i åldrarna 65–79 år som har dagliga omsorgsinsatser i hemmet, exempelvis hemtjänst, eller bor på särskilt boende, som äldreboende.

– Vi vill prioritera de allra sårbaraste, som personer som 80 år eller över. Det är viktigt. Vi hoppas på att få en hög täckning i de grupperna eftersom vaccination påtagligt minskar risken att bli svårt sjuk, säger han.

Behöver vaccinera fler med hemtjänst

Vissa regioner har haft svårare att nå ut till personer som har hemtjänst, konstaterar Magnus Gisslén.

– Det är viktigt att få upp vaccinationstäckningen i den gruppen. Här bör man dra lärdom av framgångsrika metoder, som till exempel personliga kallelser och hembesök, för att förbättra insatserna, säger han.

När det gäller särskilda boenden, som äldreboenden, är det i regel enklare. Vårdpersonal finns på plats och kan vaccinera de boende vid ett och samma tillfälle.

Behöver ta eget ansvar för covidvaccin

Folkhälsomyndigheten uppmanar även personer mellan 18 och 64 år som har vissa sjukdomar och tillstånd, exempelvis extrem fetma eller olika hjärt- och lungsjukdomar, att covidvaccinera sig i höst.

– Här är det lite svårare att få ordentlig statistik över vaccinationstäckningen. Om man har en sjukdom, som diabetes, som gör att man regelbundet går på sin mottagning, är det enklare, säger han och fortsätter:

– Men för vissa av de andra grupperna är det svårare. Då kan man behöva ha koll på det själv.

Dessa riskgrupper behöver kanske ta mer eget ansvar, och exempelvis kontakta sin läkare för att få veta om de tillhör en grupp som rekommenderas covidvaccin.

Covidvaccin viktigt för sköra personer

Att majoriteten av befolkningen endera har haft covid-19 eller vaccinerat sig, och ofta både och, har ökat motståndskraften i befolkningen mot covid-19.

– Hade vi fått de covidvirusvarianter som cirkulerar nu, utan att tidigare ha genomgått en pandemi och därmed inte utvecklat någon immunitet, skulle de orsakat betydligt mer allvarlig sjukdom och död, säger han och tillägger:

– Det är inte alls säkert att de varianter som cirkulerar nu ger lindrigare sjukdom än de tidigare varianterna, givet ett liknande immunitetsläge.

Magnus Gisslén poängterar också att det för de tidigare nämnda riskgrupperna fortfarande är väldigt viktigt med vaccination.

De sköraste står först i kön

De allra sköraste kommer också att prioriteras när det gäller att få bli vaccinerade, både när det gäller tillgång till vaccinationstider och de nationellt upphandlade och uppdaterade covidvaccinerna.

– Den första månaden kommer man troligen inte att ha tid att vaccinera andra än de rekommenderade grupperna.

”Vill undvika undanträngningseffekter”

Det finns tillräckligt med vaccin mot covid-19 för att också vaccinera en viss andel personer som inte tillhör de rekommenderade grupperna, enligt Magnus Gisslén.

– Men riskgrupperna prioriteras och första månaden kommer resurserna troligtvis begränsa möjligheten till vaccination utanför rekommenderade grupper, men det kan variera från region till region.

– Vi vill undvika undanträngningseffekter och skydda de mest utsatta grupperna från svår sjukdom och död, säger Magnus Gisslén.

Prata med läkare om covidvaccin

Läkemedelsvärlden har fått frågor från oroliga läsare som skulle vilja ta covidvaccin, men som inte tillhör grupper som rekommenderas vaccination.

– Möjligheten finns att vaccineras mot covid-19 även för personer som inte omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men det kräver en individuell bedömning och ordination av läkare, säger Magnus Gisslén.

– Det förutsätter också att det inte försämrar tillgången till vaccin för de grupper som rekommenderas vaccination.

Får betala själva

Förra hösten var efterfrågan på covidvaccin låg från personer utanför riskgrupperna, berättar Magnus Gisslén.

– Jag tror inte att den kommer att bli särskilt hög i år heller.

De flesta regioner tar ut en avgift för vaccination av personer som inte rekommenderas vaccin. Det är alltså inte gratis för dem.

– Regionerna bestämmer priset själva. Ofta är det självkostnadspris och ligger på några hundralappar.

Måste väga nytta mot risk

Statsepidemiologen understryker att Folkhälsomyndighetens rekommendationer utgår från den evidens som finns för vilka grupper som har den största nyttan av att vaccineras.

– Om man är under 65 år och helt frisk är risken att bli svårt sjuk minimal. Det saknas evidens för påtaglig nytta. Man måste alltid väga nyttan mot potentiella risker, precis som med alla läkemedel.

– Även om biverkningarna av covidvaccin är ovanliga och vanligtvis lindriga så är vaccination inte helt riskfritt. Vi har exempelvis sett ett mindre antal fall av hjärtmuskelinflammation hos yngre personer.

Måste ha läkarbedömning

I första hand prioriteras ju de rekommenderade grupperna.

Men det finns egentligen inga formella hinder för friska personer, som inte tillhör de rekommenderade grupperna, att ta vaccin mot covid-19 i höst.

– Det krävs en läkares bedömning och ordination. Men om läkaren bedömer att den här personen ska ha vaccin så står det läkaren fritt att ordinera det.

Dessa personer får i sådana fall själva betala för vaccinationen.

Kan få fler vilja vaccinera sig

Sommarens ökning av antalet covidfall har stabiliserats senaste veckorna, berättar Magnus Gisslén.

– Men en stor smittspridning kan innebära att fler blir benägna att vaccinera sig, säger Magnus Gisslén.

Om smittan kommer att plana ut eller fortsätta öka nu är svårt att bedöma, enligt Magnus Gisslén.

Det är möjligt att vi kommer att se en ökning som fortsätter tidigt i höst, på samma sätt som vi såg förra året.

Kan få senare ökning

Enligt Magnus Gisslén är ett annat alternativ att den omfattande smittspridningen i samhället under sensommaren, med många milda fall, leda till en förhållandevis god immunitet just nu.

– Det skulle kunna resultera i en senare ökning i år, säger han.

Hur smittan utvecklas kommer förstås att påverka situationen i hälso- och sjukvården.

Socialstyrelsen får förlängt uppdrag av regeringen att fortsätta följa hur covid-19 påverkar hälso- och sjukvården. Det gäller exempelvis antalet patienter, operationskapacitet och disponibla intensivvårdsplatser.

Här är personerna som bör ta covidvaccin i höst

  • Inför höst- och vintersäsongen 2024 rekommenderas vaccination mot covid-19 till alla personer som är 65 år och äldre samt till medicinska riskgrupper som är i åldrarna 18–64 år.
  • Nytt för hösten, jämfört med vårens rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, är att personer som är 65 år eller äldre uppmanas att vaccinera sig.
  • Personer som är 80 år och äldre är extra utsatta för att drabbas av svår sjukdom och död om de får covid-19. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att de vaccinerar sig två gånger per år, alltså även i höst. En annan skörare grupp är personer i åldrarna 65–79 år med dagliga omsorgsinsatser i hemmet, som hemtjänst, eller som bor på särskilt boende, som äldreboende.
  • Covid-19 cirkulerar året runt. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten de här två mest utsatta grupperna att vaccinera sig mot covid-19 två gånger om året. Då får de ett bra skydd mot svår sjukdom och död under hela året, ifall de skulle smittas av covid-19.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar även personer som är 18 år och äldre som har vissa sjukdomar och tillstånd som gör att de kan bli svårt sjuka i covid-19 att vaccinera sig i höst.
  • Det gäller personer som har hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke (det gäller inte om man endast har högt blodtryck, hypertoni, som diagnos). Personer med kronisk lungsjukdom som kroniskt obstruktiv lungsjukdom, Kol, eller svår instabil astma hör också hit. Detsamma gäller för personer med diabetes typ 1 och 2, leversvikt eller njursvikt.
  • Personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar tillhör också dessa grupper, det kan handla om immunsuppression på grund av behandling, organtransplantation, blodcancersjukdomar eller annan immunhämmande sjukdom/tillstånd, till exempel Downs syndrom.
  • Myndigheten rekommenderar även personer med sjukdomar eller tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion, försämrad hostkraft och svårt att få upp sekret ur lungorna att vaccinera sig. Det handlar exempelvis om tillstånd som extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller en flera omfattande funktionsnedsättningar.
  • Kvinnor som är gravida, efter graviditetsvecka 12, uppmanas också vaccinera sig. Gravida som har en ytterligare riskfaktor för svår sjukdom kan vaccinera sig även före graviditetsvecka 13.
  • Det finns också andra sjukdomar och nedsatta hälsotillstånd som gör att covid-19 riskerar att leda till allvarlig sjukdom. Några exempel kan vara demens, psykisk sjukdom eller skadligt alkohol- eller drogbruk som orsakat en nedsatt kroppslig hälsa.
  • Barn under 18 år rekommenderas vaccination mot covid-19 vid ökad risk för allvarlig covid-19, efter enskild läkarbedömning och med läkarordination.

Källor: Folkhälsomyndigheten – fortsatta rekommendationer för vaccination mot covid-19, Folkhälsomyndigheten – rekommendationer för vaccination mot covid-19

Föregående artikel Fäller företag för oläslig information om Alvedon
Nästa artikel SBU ger svar om sprayer och tillskott mot förkylning