NY EUROPEISK STUDIE FRÅN WHO
1,6 miljoner européers liv räddade av covidvaccin
Vaccin mot covid-19 ska samordnas med influensakampanj i höst. Foto: Istock

1,6 miljoner européers liv räddade av covidvaccin

Covidvaccin nästan halverade dödligheten av smittan i Europa. I Sverige räddades nästan 20 000 liv.

13 aug 2024, kl 08:45
0

En ny studie från Världshälsoorganisationen WHO påminner om att covidvaccin räddat miljontals liv i Europa.

Enligt WHO-forskarna räddade vaccinerna minst 1,6 miljoner personers liv och minskade dödligheten med åtminstone 59 procent. Det visar en ny studie från Världshälsoorganisationen WHO:s europakontor som nyligen publicerades i tidskriften The Lancet respiratory medicine.

Under perioden december 2020 till mars 2023 avlider mer än 2,2 miljoner européer av orsaker som beror på covid-19.

Det första covidvaccinet godkändes i Europa just i december 2020, som Läkemedelsvärlden berättade om.

Utan covidvaccin kunde 4 miljoner dött

Om vi inte fått vaccin mot covid-19 hade antalet döda nästan fördubblats, med 4 miljoner avlidna, enligt forskarna.

– Resultaten är tydliga: covid-19-vaccination räddar liv. Våra resultat påminner oss om den viktiga roll som vacciner spelar för att se till att människor återvänder till ett liv som liknar det de hade före pandemin över hela regionen, när det gäller arbete och fritid, säger forskaren och studiens författare Margaux Meslé i ett pressmeddelande från WHO:s europakontor och fortsätter:

– Utan den enorma vaccinationsinsatsen skulle många fler blivit utan sina försörjningsmöjligheter och familjer skulle förlorat sina mest utsatta.

Covidvaccin räddade flest från omikron

Forskarna skriver att de tror att det här är den första studien i sitt slag som gjorts. De uppskattar hur många liv som direkt räddats av covidvaccin både vad det gäller åldersgrupp, vaccindos, område och vilken variant som cirkulerat under pandemins olika faser.

Forskarna baserar sin uppskattning på de data som länder och områden rapporterat in varje vecka om antalet covidinfektioner och dödsfall, vaccinationstäckning och virustyp. De har också studerat de olika vaccinernas effekt utifrån den vetenskapliga litteraturen.

Deras studie visar att vaccinerna räddade flest liv under perioden december 2021 till mars 2023 då omikronvarianten av covid-19 dominerade.

Att börja vaccinera tidigt effektivast

De länder som snabbt börjar med breda vaccinationsprogram för stora delar av befolkningen räddar flest liv bland vuxna som är 25 eller över, visar studien. Dit hör länder som Belgien, Danmark, Island, Israel, Nederländerna, Malta och Storbritannien.

Studiens resultat visar, som förväntat, att vaccination är mest effektivt för att skydda de äldsta mot att dö i samband med covid-19.

Covidvaccin minskade dödligheten med 59 procent bland dem i åldrarna 70–79 år, 55 procent bland de i åldern 60–69 år, 52 procent hos dem i åldern 50–59 år och 47 procent hos dem i åldern 25–49 år.

Vaccin räddar nästan 20 000 svenskar

Europa har 44 länder. Av dessa har 34 europeiska länder rapporterat in mer detaljerade data till WHO och kan därför redovisas särskilt i studien. Den period studien gäller är vecka 50 år 2020 till vecka 12 år 2023.

I Sverige minskar covidvaccin dödligheten med 55-procent, enligt WHO-forskarna. Det innebär 158 avlidna per 100 000 invånare jämfört med de förväntade 353 per 100 000 invånare. Det betyder att covidvaccin räddar 19 981 liv under perioden.

Listan över de 34 länderna toppas av Israel, Storbritannien och Finland. Strax efter Sverige ligger Schweiz, Estland och Tjeckien. I botten återfinner vi Moldavien, Rumänien och Ukraina.

Sprids vid stora evenemang

Världshälsoorganisationen WHO påminner om att risken för allvarlig covid-19 inte är borta. Långt ifrån.

De senaste åtta veckorna har antalet patienter i primärvården i Europa femfaldigats. Andelen behöver läggas in på sjukhus ökar också, enligt WHO.

Förklaringar till sommarspridningen är bland annat att vi reser mer sommartid och träffar varandra vid stora evenemang som musikfestivaler och sportarrangemang.

Dessutom behöver inte covid-19 konkurrera med andra luftvägssjukdomar, som influensa, i lika hög grad sommartid som på vintern.

Riskgrupper behöver covidvaccin

Trots att antalet smittade är lägre nu under sommaren än under senaste vintersäsongen, som nådde sin topp i december 2023, orsakar covid-19 fortfarande sjukdom och död.

Vi har spridning av covid-19 året runt, understryker WHO. Organisationen uppmanar att riskgrupper tar uppdaterat covidvaccin.

Det handlar om äldre, gravida, personer med försvagat immunförsvar samt personer flera underliggande sjukdomar.

Men det gäller också hälso- och sjukvårdspersonal som utsätts för smittrisk när de arbetar.

Covidvaccin minskar risk för postcovid

– Även om vi nu är ute ur pandemifasen fortsätter SARS-CoV-2 att infektera människor och leda till sjukhusinläggningar och dödsfall i vår region. Därför fortsätter covid-19-vaccination att vara viktigt för människor som löper hög risk för allvarliga utfall om de blir smittade, säger Margaux Meslé och tillägger:

– Vi fortsätter att övervaka SARS-CoV-2-aktivitet och dess inverkan, såväl som den från influensa och respiratoriskt syncytialvirus (RSV).

Covidvaccin minskar också risken att drabbas postcovid, eller långcovid, som WHO kallar det.