Covid-19-patient med virus i blodet oftare svårt sjuk

Covid-19-patient med virus i blodet oftare svårt sjuk

Virus i blodet hos covid-19-patienter är en användbar varningssignal vid valet av behandling, enligt ny studie.

3 sep 2020, kl 10:34
0

Annons
Karl Hagman

Karl Hagman. Foto: Cecilia Larsson.

Ett blodprov som visar om det finns virus i blodet (viremi) hos coronapatienter kan hjälpa läkarna att hitta dem med störst risk att bli allvarligt sjuka. Det konstaterar forskare vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet. I en studie publicerad i Clinical infectious diseases såg de en kraftigt ökad risk för kritisk sjukdom hos patienter med mätbara nivåer av det nya coronaviruset Sars-cov-2 i blodet.

Hjälp för behandlingsval

Forskarna rekommenderar att blodprovsanalyser med den väl tillgängliga standardtekniken PCR används för att avgöra vilka coronapatienter som bör få vilken behandling. De föreslår bland annat att läkemedlet remdesivir främst bör ges till dem med virus i blodet. I vart fall så länge tillgången på läkemedlet är begränsad.

Även andra antivirala terapier är, menar de, sannolikt mest effektiva om de ges till patienter med virus i blodet innan de hunnit börja försämras. Det gäller exempelvis behandling med konvalescentplasma.

– Genom detta lättillgängliga prov kan vi identifiera patientgrupper med olika hög risk för allvarlig sjukdom. Det öppnar för möjligheten att bättre styra behandling och övervakning av patienter med covid-19.

Det säger studiens försteförfattare  Karl Hagman, infektionsläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper, Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Åtta gånger högre risk att avlida

I studien ingick 167 covid-19-patienter som kom till infektionskliniken vid Danderyds sjukhus under april-juni. Inom tre dagar efter inläggningen togs ett blodprov. Blodprovet analyserades med hjälp av så kallad PCR-teknik.

Forskarna följde sedan patienterna under 28 dagar. 61 av dem hade virus i blodet inom tre dagar efter inläggningen. Dessa patienter hade sju gånger högre risk än övriga att utveckla kritisk sjukdom och åtta gånger högre risk att avlida inom 28 dagar.

En fjärdedel av patienterna med virus i blodet avled, att jämföra med tre procent av dem utan. Att ha virus i blodet var betydligt vanligare hos personer över 60 år och förekomsten ökade med stigande ålder. Forskarna tror att detta beror på en åldersrelaterad försämring av immunförsvarets förmåga att bromsa virusets förökning. En sådan åldersrelaterad försämring av immunfunktionen har tidigare setts vid en annan coronainfektion, Sars.