Covid-19 inte längre samhällsfarlig sjukdom
Foto: Ingrid Helander.

Covid-19 inte längre samhällsfarlig sjukdom

Från och med 1 april 2022 upphör covid-19 att klassas som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom.

31 mar 2022, kl 09:13
0

I morgon slutar covid-19 att klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det har riksdagen beslutat efter Folkhälsomyndighetens hemställan och regeringens proposition. Men vad innebär beslutet egentligen?

Samhällsfarlig sjukdom kräver åtgärder

Att en sjukdom klassas som allmänfarlig betyder att det är en smittsam sjukdom som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom, svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser. Vid allmänfarliga sjukdomar finns det också en möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till det smittade.

Samhällsfarliga sjukdomar är allmänfarliga sjukdomar som kan få en spridning i samhället och innebär en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner. En sjukdom som bedöms som samhällsfarlig kräver extraordinära smittskyddsåtgärder.

Hemställan till regeringen

På en pressträff i början av februari meddelade Folkhälsomyndigheten att myndigheten tänkte lämna in en hemställan till regeringen med bedömningen att klassningen av covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom bör upphöra.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell framhöll då att detta inte innebär att pandemin är över men att vi nu kan leva med den på ett annat sätt än tidigare.

– Covid-19 kommer att finnas hos oss under en lång tid framöver och utmana folkhälsan och vårt samhälle. Det kan vara nya varianter och det finns fortfarande en osäkerhet hur länge immuniteten kommer att kvarstå. Men de åtgärder som vidtas för att förhindra smittspridning ska vara proportionerliga mot de risker som finns för liv och hälsa, sa hon på pressträffen.

Ändringen, som riksdagen och regeringen beslutade om efter Folkhälsomyndighetens hemställan, träder i kraft 1 april. Covid-19 kommer dock att vara fortsatt anmälningspliktig. Det innebär att den läkare som upptäcker ett fall av covid-19 ska anmäla det till den regionala smittskyddsläkaren och till Folkhälsomyndigheten.

Fortsatt smittspårning av covid-19 i vården

Trots att klassningen ändras ska testning och smittspårning av covid-19 fortsätta inom vård och omsorg, beslutar Folkhälsomyndigheten. Detta för att minska riskerna för vidare smittspridning och skydda personer som riskerar att bli allvarligt sjuka. Även detta beslut börjar att gälla 1 april.

I dagsläget rekommenderas testning av covid-19 för patienter och personal inom sjukvård och vissa omsorgsverksamheter. Inga förändringar görs gällande detta.

Dessa grupper rekommenderas testning

  • Allmänheten ska vanligtvis inte testa sig mot covid-19. Detta gäller både vuxna och barn. Däremot ska man stanna hemma om man är sjuk med symptom på covid-19.
  • Personal inom hälso- och sjukvård samt personal inom omsorg för personer med hög risk att bli allvarligt sjuka ska testa sig så snart som möjligt vid symptom på covid-19.
  • Patienter eller gravida kvinnor i behov av vård och behandling ska testa sig så snart som möjligt vid symptom. Detta gäller även personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
  • Omsorgstagare med hög risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 rekommenderas testning vid symtom. Detta kan till exempel gälla personer som bor på särskilda boenden för äldre eller personer som har hemtjänst.
  • Alla grupper som rekommenderas testning kan också ingå i smittspårning eller screening, och testas då utan att ha symptom på covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Det här gäller vid självtest

  • Om man har symptom på covid-19 och har tagit ett antigentest i form av ett självtest ska man stanna hemma och undvika nära kontakt med andra tills man är frisk. Det gäller oavsett om resultatet är positivt eller negativt. Ett negativt självtest utesluter inte covid-19 medan ett positivt resultat innebär att man sannolikt har sjukdomen.
  • Om man är symptomfri och har tagit ett självtest får man själv ta ställning till vad man ska göra om resultatet är positivt. Om det tas vid screening på en arbetsplats ska man följa arbetsgivarens instruktioner.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Föregående artikel Utvärderar nytt boostervaccin mot covid-19
Nästa artikel Antalet fysiska apotek minskade 2021