Cochrane dömer ut Tamiflu
Foto: iStockphoto

Cochrane dömer ut Tamiflu

Tamiflu förkortar influensasymtomen med drygt en halv dag men det finns inga klara bevis för att det antivirala läkemedlet minskar antalet sjukhusinläggningar, enligt en ny översikt från Cochrane.

10 apr 2014, kl 09:38
0

Annons

Nyttan av behandling med neuraminidashämmare som Tamiflu och Relenza mot influensa har ifrågasatts under en tid. Redan 2009 ifrågasatte en Cochraneanalys effektiviteten hos det antivirala läkemedlet Tamiflu, oseltamivir. Cochranegruppen menade att analysen inte heller var fullständig då många studier var opublicerade. Läkemedelsföretaget Roche lovade då att göra allt studiematerial tillgängligt. Men när så inte skedde gick Cochrane och tidskriften BMJ under 2012 ihop om en kampanj för att få Roche att göra all studiedata kring Tamiflu tillgängligt. En av anledningarna var att många länder har stora mängder Tamiflu i pandemilager och att det därför var angeläget att veta om läkemedlet var effektivt. Efter några månader gick läkemedelsföretaget med på kraven och gav Cochrane tillgång till all studiedata.

Nu har Cochrane utvärderat studierna och publicerat nya analyser av Tamiflu och Relenza. Roche publicerade nyligen en studie i Lancet som hävdade att behandling med Tamiflu under H1N1-pandemin 2009 minskade risken för dödsfall. Någon sådan riskminskning kan inte Cochrane se.

Enligt den nya analysen förkortar behandling med Tamiflu influensasymtomen med 16,7 timmar hos vuxna, från 7 till 6,3 dagar. Effekten är mer osäker hos barn. Författarna ser inte heller någon skillnad i sjukhusinläggningar, dödsfall eller allvarlighetsgrad av influensan hos personer som behandlats med Tamiflu eller inte. Dessutom kunde behandling öka risken för illamående och kräkningar både hos barn och vuxna. Det fanns även en liten risk för psykiska störningar.

Författarna konstaterar att Tamiflu inte kan sägas minska risken att föra influensaviruset vidare, vilket varit ett av skälen till att WHO rekommenderar användning av medlet till dess att ett pandemivaccin är tillgängligt. Länder bör därför sluta lagerhålla det antivirala medlet. Sedan 2005 har Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen haft ett lager av antivirala läkemedel, bland annat Tamiflu.  

Inte heller Relenza, zanamivir, som marknadsförs av GSK har någon effekt på sjukhusinläggningar, komplikationer eller dödsfall i influensa. Läkemedlet förkortar tiden man är sjuk i influensa med drygt en halv dag, men minskar inte heller spridningen av viruset.

Forskarna har för första gången haft alla 83 Tamiflustudier tillgängliga. Men de anser att många av studierna inte håller måttet och exkluderade dem från analysen. Bland annat fanns det många olika definitioner av influensa, osäkerheter i hur biverkningar rapporterades och placebo som innehöll substanser som kan ge biverkningar.

Slutsatsen är att riktlinjerna för neruaminidashämmare vid influensa bör ses över, anser författarna.

Roche skriver i ett uttalande att man verkligen inte håller med om Cochranes slutsatser. 
”Vi står fast vid kvaliteten och integriteten i våra data, vilket avspeglas i de beslut som fattats av över 100 tillsynsmyndigheter världen över och efterföljande belägg som visar att Tamiflu är ett effektivt läkemedel för behandling och förebyggande av influensa.”