Dagligvaruhandeln förbereder sig nu som bäst för att kunna erbjuda kunderna receptfria läkemedel. Om mindre än två veckor är det enligt lagen okej för andra försäljningsställen än apotek att sälja de 450 artiklar som Läkemedelsverket valt ut. Flera av de stora kedjorna räknar med att börja sälja först i slutet av november eftersom de menar att de slutgiltiga föreskrifterna och anmälningsblanketter från Läkemedelsverket fortfarande inte är klara.
Butikskedjan City Gross som är en del av familjeägda Bergendahlsgruppen kommer trots det att ha huvudvärkstabletter i hyllan redan första veckan i november.
– Vi kommer att ta in ett sjuttiotal av de artiklar som släpps fritt, säger Niklas Leidersdorff inköpschef dagligvaror på Bergendahlsgruppen.
Förutom det egna märket City Gross kommer Bergendahlsgruppen erbjuda sortiment till fria handlare som Matöppet och Matrebellerna. Enligt Niklas Leidersdorff är frågan om var i butikerna läkemedlen ska stå löst men för den exakta placeringen ansvarar den enskilde handlaren.
Frågan om kompetensen hos personalen som ska sälja läkemedel har varit i fokus och enligt Niklas Leidersdorff kommer deras butiker att använda sig av det utbildningsmaterial som branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel ska ta fram. Men denna finns inte på plats när de första preparaten börjar säljas. För att personal och kunder ska känna sig trygga kommer de inte att få ge råd till en början.
– Vi kommer ha tydlig information till våra butiker om att personalen i princip bara får peka på hyllan och visa var läkemedlet finns. Vid övriga frågor ska de hänvisa till farmacevtisk kompetens eller sjukvårdsrådgivningen, säger Niklas Leidersdorff.
I Bergendahlsgruppen ingår även butiker som Granit och Duka. Om dessa är intresserade kommer det att finnas nässpray bredvid porslinet framöver.
– Skulle de vilja sälja läkemedel och anmäler detta till Läkemedelsverket kommer vi att leverera till dem.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Vad bra att man kan köpa receptfritt på Citty Gross, då behöver inte apoteken avlöna dyr personal för att ågna sig åt egenvårdsrådgivning. Om kunder har frågor runt egenvårdsåkommor, kan de med förtroende vända sig till Läkemedelsverket, som i sin gudomliga vishet tycker att läkemedel är väl lämpade att säljas av butiksbiträden inom daglivaruhandeln.
Som man ligger får man bädda
Då blir det bara till att peka på hyllorna och ge alla en lapp med 1177 på, så kan vi ägna oss åt till att sälja hudkrämer och sexleksaker!! De flesta människor i dag är ju så upplysta vad det gäller egen sjukdom och hur man skall handskas med dessa problem, så köerna till 1177 kommer säkert inte att bli långa.
Det är skönt att beslutsfattarna äntligen har förstått hur bra sjukvård skall skötas.