Central läkemedelsbudget fortfarande det vanligaste

De flesta landsting använder sig fortfarande av centrala läkemedelsbudgetar. Av de nio som decentraliserat kostnaderna är det bara två som lagt ut ansvaret direkt på vårdcentraler och sjukhuskliniker.

18 feb 2003, kl 11:39
0

Annons

I slutet av 90-talet genomfördes den läkemedelsreform som bland annat innebar att landstingen successivt skulle ta över kostnadsansvaret för läkemedel från staten. Från och med 2002 fördelas statsbidraget för läkemedelskostnaderna enligt en behovsmodell. Det har inneburit att landstingen inte längre får kostnadstäckning för läkemedlen, över- eller underskott får hanteras i landstingets egna budget. För 2002 innebar det ett underskott på totalt 766 miljoner för landstingen. Bara fyra landsting ? Värmland, Örebro, Västmanland och Gävleborg höll sin budget eller fick ett knappt överskott.

Lokal kostnadsmedvetenhet
I överenskommelsen mellan landstingen och staten ingick också att landstingen skulle arbeta för att föra ned ansvaret för läkemedelsutgifterna på lokal nivå, för att öka kostnadsmedvetenheten.
Men arbetet med decentraliserade läkemedelsbudgetar har gått långsamt visar en granskning som IHE, Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi gjort. De flesta landsting använde sig fortfarande 2002 av centrala läkemedelsbudgetar.
Nio landsting, Östergötland, Norrbotten, Jönköping, Värmland, Västernorrland, Västerbotten, Uppsala, Kalmar och Skåne arbetar med en decentraliserad budget. Av dessa är Östergötland och Norrbotten de enda landsting där kostnadsansvaret för all hälso- och sjukvård är utlagd på vårdcentraler och sjukhuskliniker. De övriga sju har planer på eller har fattat beslut om fortsatt decentralisering.
Även de elva landsting som fortfarande har en central läkemedelsbudget har förslag på eller har fattat beslut om decentralisering.