Cellgiftsbehandling kan vara bäst mot testikelcancer

En engångsdos med cellgifter kan vara lika effektivt som strålbehandling vid testikelcancer visar en brittisk studie. Cellgifterna ger dessutom färre biverkningar.

6 okt 2008, kl 12:22
0

Testikelcancer drabbar årligen ungefär 300 män mellan 18 och 45 år i Sverige. Behandlingen består av kirurgi där den drabbade testikeln avlägsnas följt av kompletterande strålning eller cellgift. En nyligen avslutat studie ledd av forskare vid Southhampton University i Storbritannien visar att en singeldos med cellgift har en lika god effekt som strålning men leder till färre biverkningar.

I studien ingick 1 500 män med seminom testikelcancer som alla hade genomgått kirurgi. Av dessa fick 904 patienter daglig strålbehandling under tre veckor och 573 fick en engångsdos med karboplatin. Resultaten visar att återfallsfrekvensen var densamma i de båda grupperna men att patienter som fick karboplatin snabbare återhämtade sig och drababde av betydligt färre biverkningar.

Studien visar också att risken att patienten utvecklade cancer i den andra testikeln var mindre i gruppen som fått cellgift. Bara 2 personer av 573 som fick karboplatin utvecklade cancer i den andra testikeln jämfört med 15 av 904 i strålgruppen. Resultaten presenteras på måndagen vid the National Cancer Research Institute:s konferens i Biringham.
– Om risken för återfall är ensamma så är behandling med cellgift absolut att föredra eftersom det ätt lättare för patienten och ger färre biverkningar, sade forskningsledaren Ben Mead till BBC.

I Sverige är karboplatin godkänt för behandling av cancer i äggstockarna och för vissa typer av lungcancer.