Forskare från Storbritannien och Brasilien har gjort en litteraturstudie för att undersöka kunskapsunderlaget när det gäller cannabidiols påverkan på känslominnesprocesser, för att se hur substansen eventuellt skulle kunna användas för att behandla bland annat ångestproblematik och fobier.
Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Pharmacology.
Cannabidiol är en av flera cannabinoider, de aktiva ämnen som utvinns från Cannabisplantan. Det är den viktigaste cannabinoiden av de som inte är psykotomimetiska, det vill säga som kan framkalla hallucinationer, psykosliknande symtom eller delirium.
Studier visar att cannabidiol ändå kan minska ångest via serotonin- och (indirekt) cannabinoidreceptorer, när det gäller medfödda reaktioner då en person utsätts för ett hot, skriver författarna.
– Cannabis är ju mest känt för sin drogande påverkan, som kommer från tetrahydrocannabinolen THC, säger Carl Stevenson, läkare och en av författarna till artikeln, i en kommentar. Men det finns många andra kemiska ämnen i cannabis med potentiellt farmakologiska egenskaper, som cannabidiol. Cannabidiol är inte kopplat till någon ruseffekt, så det är säkert att använda och skulle kunna fungera symtomlindrande utan att ha några oönskade biverkningar.
Forskningsresultat visar att cannabidiol fungerar ångestdämpande på människor. Evidens från djurstudier indikerar att cannabidiol kan minska effekten av känslominnen som lett till en inlärd rädsla. Djurstudierna skulle för människor kunna översättas till sammanhang med fobier eller posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, enligt forskarna.
I överlevnadssyfte är minnen av stark rädsla sådana som lagras i amygdala. Minnesprocesser från situationer förknippade med stor fara hör ihop med människans omedvetna reaktioner vid allvarligt hot, som till exempel att springa iväg från något farligt. Minnen av trauman spelar därför en stor roll vid till exempel posttraumatisk stressyndrom.
Cannabidiolen fungerar genom att minska den akuta reaktionen av rädsla och samtidigt störa hjärnans process när den befäster känslominnet av en reaktion, skriver forskarna. På så sätt skulle en traumatisk upplevelse inte behöva bli ett lika starkt lagrat rädslominne i hjärnan.
Ångest och posttraumatiskt stressyndrom är allvarliga problem och handlar ofta om livslånga sjukdomstillstånd. De kostar samhället mycket pengar, eftersom de är kroniska och ofta behandlas inadekvat, skriver artikelförfattarna.
Ett växande antal prekliniska studier visar att cannabidiol minskar uppkomsten av inlärda rädslominnen, skriver forskarna i sin slutsats. Det gör cannabidiol till en potentiellt användbar substans, som skulle kunna utgöra ett tillägg till farmakologiska eller terapeutiska behandlingar av posttraumatiskt stressyndrom och fobier.