Varje vecka får 2ndview in mellan tjugo och trettio samtal och mail från patienter som vill få ett andra utlåtande om sin cancerdiagnos. Nätverket har funnits sedan november 2005 och idag jobbar ett trettiotal cancerläkare och en psykolog ideellt med 2ndview vid sidan av sina ordinarie arbeten. Hittills har alla intäkter stannat inom bolaget men i takt med att verksamheten växer kommer löner att betalas ut till rådgivarna. Nätverkets arbete är tänkt som ett komplement till landstingens arbete med att ge second opinion.
? Second opinion i stort handlar inte om att föreslå senaste nytt i behandlingsväg utan är en möjlighet för patienten att få ytterligare ett utlåtande om sin sjukdom. En sorts garant för bättre och rättvis behandling eftersom det är ett sätt att upptäcka eventuella felbehandlingar och verka för en nationell standard inom cancerbehandling. Idag kan överlevnaden i cancer i princip bero på vilket postnummer du har och så ska det inte vara, säger Gunnar Wagenius, docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av 2ndviews grundare.
Enligt Hälso- och sjukvårdslagen är det landstingets skyldighet att erbjuda second opinion till patienter som lider av livshotande eller allvarliga sjukdomar och när det inte entydigt går att säga vilken behandling som är bäst. 2ndview anser att landstinget inte informerar patienterna tillräckligt om sina skyldigheter. Patienterna vet inte vad de kan ställa för krav på vården och företagets verksamhet är ett försök att minska skillnaderna mellan olika landsting.
? Sjukvårdslagarna är inte uppbyggda för patienten, utan för landstingen som levererar tjänsten. Patienten är automatiskt i underläge eftersom han eller hon kommer till läkaren som en kostnad och helt utan rättigheter. Visserligen har landstinget skyldigheter mot patienten, men det finns inte alltid tid och resurser att leva upp till dem, säger Stephan Tolstoy, rådgivande jurist hos 2ndview.
Patienterna tar oftast kontakt med 2ndview på egen hand men många remitterades också av sin behandlande läkare. För patienter som blivit remitterade betalar landstingen eller försäkringsbolag. De som söker på egen hand får stå för kostnaderna själva, men ersättning finns att söka från Cancer- och Trafikskadades Riksförbund som har en särskild fond för second opinion-ärenden.
I nätverket finns specialister på alla tumörgrupper representerade och varje fall som kommer in matchas till den läkare som är bäst lämpad för patienten. Läkaren studerar patientens journaler och förebereder ett omdöme som sedan gås igenom bit för bit tillsammans med patienten, antingen vid ett möte i företagets lokaler i Stockholm eller över telefon.
Efter samtalet skriver 2ndview ett utlåtande som patienten får med sig tillbaka till sin behandlande läkare. I utlåtandet summeras behandlingsalternativen och om möjligt ges även en rekommendation om vad som passar patienten bäst.
? De allra flesta som vänder sig hit får samma bedömning av oss som av behandlande läkare och det är bra att de får veta det, säger Gunnar Wagenius.
? Tyvärr är många patienter rädda att det ska ses som ett misstroende om de begär second opinion inom landstinget genom sin vanliga läkare. Då fallen kan vi vara en väg att gå eftersom det inte krävs remiss för att komma hit.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Vi har en släkting drabbad av lungcancer. Behandlingen är i form av
cellgifter. Prognosen i dag är inte så bra. Fråga: Var/Hur kan han få
en second opinion?
Släktking
Svar: kontakta Monica Sandström, 2ndView