CAR-T-celler kvar i blodet efter mer än tio år
T-cell som attackerar en cancercell. Illustration: Istock

CAR-T-celler kvar i blodet efter mer än tio år

Två av de första i världen som svarade bra på CAR-T-terapi mot leukemi är fortfarande fria från återfall.

7 feb 2022, kl 07:33
0

Patienter som behandlades för kronisk lymfatisk leukemi 2010 är fortfarande cancerfria och har CAR-T-celler kvar i blodet. Detta resultat redovisar amerikanska forskare i en studie i Nature. Därigenom får forskarna och vården ny kunskap om de möjliga långtidseffekterna av CAR-T-behandling.

– Vi kan nu dra slutsatsen att behandling med CAR-T-celler verkligen kan bota patienter med leukemi, sa en av forskarna, Carl June vid University of Pennsylvania, i ett pressuttalande i samband med publiceringen av långtidsstudien.

Fem godkända läkemedel

De två männen i studien var bland de första i världen att få behandling med CAR-T-terapi. Under det senaste decenniet har sedan denna behandlingsform, en kombination av genterapi och immunterapi, varit ett snabbt växande fält inom behandlingsforskningen. Nyligen godkände EU:s läkemedelsmyndighet EMA också ett femte CAR-T-läkemedel.

Hittills har CAR-T-terapier blivit godkända mot olika typer av blod- och lymfcancer. Men det pågår även forskning med sikte på att kunna behandla solida cancertumörer, liksom andra tillstånd än cancer.

CAR-T-terapi bygger på genetisk modifiering av patientens egna immunceller. T-celler samlas in från patientens blod och förändras genetiskt så att de uttrycker proteinet CAR, ”chimeric antigen receptor”. Detta protein gör T-cellerna till effektiva vapen mot vissa typer av cancerceller. Patienten får sedan tillbaka de modifierade T-cellerna med hjälp av infusion.

CAR-T-celler kvar i blodet efter tolv år

Behandlingsmetoden kräver speciella resurser och är även kostnadskrävande. I Sverige ges den vid särskilt certifierade enheter.

CAR-T-terapi är hittills vanligen en sista utväg när standardbehandlingar inte hjälper. Det är inte heller alla patienter som svarar på behandlingen. Och hos dem som svarar varierar varaktigheten hos behandlingseffekten. Men den aktuella studien visar samtidigt att metoden har potential att ge verkligt varaktig effekt.

Genom återkommande uppföljningar av de två patienterna såg forskarna hur CAR-T-cellerna utvecklades över tid. Under en första fas efter behandlingen dominerade så kallade mördar-T-celler. Så småningom tog sedan en annan typ av T-celler , CD4+, över och efter tolv år har patienterna fortfarande CAR-T-celler kvar i blodet.