Sedan oktober förra året när lagen om utbyte av läkemedel infördes har 81 rapporter till Läkemedelsverket om biverkningar gällt sådana i samband med utbyte av läkemedel.
? En måttlig mängd, kommenterar Gunilla Sjölin Forsberg, chef vid Läkemedelsverkets biverkningsenhet.
Totalt når cirka 3 000 biverkningsrapporter om året myndigheten.
Främst citalopram
De flesta av de 81 rapporterna har handlat om biverkningar vid byte av Cipramil till generiskt citalopram, 32 stycken. Läkemedelsverket har därför gjort stickprov och jämfört Cipramil med generiska produkter, utan att finna några skillnader.
? Vad de uppgivna biverkningarna beror på är än så länge höljt i dunkel, konstaterar Gunilla Sjölin Forsberg.
? Men vi fortsätter att följa den här rapporteringen.
Vad man kan komma att göra i ett andra skede, om rapporterna vad gäller till exempel Cipramil fortsätter, är att närmare värdera rapporterna.
Överhuvudtaget gäller biverkningar vid utbyte främst olika antidepressiva medel. Totalt handlar 45 rapporter om antidepressiva medel.
Det kan bero på att det skett många utbyten inom den gruppen läkemedel.
Byte till generika beskrivs ofta som en problemfri formsak. Men det finns bland annat en kanadensisk studie (se LMV 1-2/03) som visar att proceduren kan ha effekt, både på upplevd och kliniskt uppmätt läkemedelseffekt.
Läkemedelsverket uppmanar sjukvården att fortsätta rapportera in biverkningar som uppträder i samband med utbyte.
- Läkemedel
Byte av antidepressiva
orsakar biverkningar
Det är främst antidepressiva läkemedel som gett upphov till biverkningar vid byte till generika. Majoriteten biverkningsrapporter vid utbyte gäller dessa medel, visar Läkemedelsverkets statistik.