Brittisk virusvariant dominerande i Sverige
Coronavirus. Illustration: Istock

Brittisk virusvariant dominerande i Sverige

Den indiska varianten av coronaviruset har dock inte fått fäste i Sverige, trots att den har samhällsspridning i EU.

28 maj 2021, kl 11:27
0

I går kom Folkhälsomyndigheten med sin senaste statistik över spridning av varianter av sars-cov-2-viruset. Statistiken, som sträcker sig fram till vecka 17, visar att den virusvariant som först påvisades i Storbritannien (B.1.1.7) är dominerande.

Varianterna som först påvisades i Sydafrika (B.1.351) och Brasilien (P.1) har dock inte ökat i andel, och inte heller den indiska varianten (B.1.617.2) har fått någon större spridning i Sverige.

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, är det många olika orsaker som samverkar till att det är just den brittiska varianten som har fått stor spridning. Bland annat kan det bero på att denna variant introducerades i Sverige när vi hade en ökad smittspridning.

– Den smittspridningen hade med all sannolikhet skett oberoende av virusvariant. Den brittiska varianten har också en mutation som gör att den har en bättre förmåga att binda till receptorerna, vilket kan göra att det krävs en lite mindre smittdos. Det kan göra att smittskyddsåtgärderna inte blir lika effektiva, säger hon till Läkemedelsvärlden.

Varianter av särskild betydelse

Varianterna från Storbritannien, Brasilien, Sydafrika och Indien är fyra varianter som EU:s smittskyddsmyndighet ECDC listar som virusvarianter av särskild betydelse (variants of concern). Enligt denna lista har den indiska varianten en samhällsspridning i EU.

Men detta har alltså inte skett i Sverige, där det fram till vecka 17 totalt hade påvisats 23 fall av denna virusvariant. De studier som hittills har gjorts visar att alla vacciner mot covid-19 ger någon form av skydd mot alla varianter, säger Karin Tegmark Wisell.

Mot den brittiska varianten ser man att vaccinen har en väldigt god effekt. Tittar man däremot på varianterna som först påvisades i Sydafrika och Brasilien så har man sett i mindre försök att man har ett något sämre skydd särskild mot smitta och sjukdom.

Man vet ännu inte fullt ut, men experimentella studier har visat att man kan ha en lite lägre antikroppsproduktion som skyddar mot varianterna, berättar Karin Tegmark Wisell.

– Det talar för att skyddet inte är lika gott vilket gör att läkemedelsföretagen har ställt om sina produktioner för att anpassa sig till varianterna.

Studie visade högt skydd mot virusvariant

När det gäller den indiska varianten har en studie i Storbritannien nyligen visat att covid-19-vaccinerna från både Pfizer/Biontech och Astrazeneca efter den andra dosen gett ett högt skydd.

– Det ser väldigt lika ut jämfört med den brittiska varianten. Det finns möjligtvis en lite sämre effekt, men inga signifikanta skillnader, säger Karin Tegmark Wisell.

Studien, som har gjorts av Storbritanniens folkhälsomyndighet Public health England, visar att Pfizers vaccin är 88 procent effektivt mot symptomatisk smitta från den indiska virusvarianten två veckor efter den andra dosen. Jämförande siffra av skyddet mot den brittiska varianten är 93 procent. Astrazenecas vaccin visade sig vara 60 procent säkert mot den indiska varianten jämfört med 66 procent mot den brittiska. Tre veckor efter den första dosen visade båda vaccinen 33 procents effektivitet mot den indiska varianten.

Studien inkluderade 1054 personer i alla åldersgrupper som genom sekvensering bekräftats ha smittats av den indiska varianten.

Skillnaden i effektiviteten mellan de två vaccinen efter två doser kan förklaras med att utrullningen av den andra dosen av Astrazenecas vaccin skedde senare än för Pfizers. Därför kan det enligt studien ta lägre tid att nå effektivitet med Astrazenecas vaccin.

Flera varianter har samhällsspridning i EU

Enligt ECDC:s lista över varianter av särskild betydelse är den brittiska varianten dominerande i EU. Varianterna från Sydafrika, Brasilien, och som tidigare nämnt Indien, har en samhällsspridning. Även en annan variant som först påvisades i Storbritannien (B.1.1.7+E484K) är av särskild betydelse, enligt ECDC. Denna variant har dock endast utbrott.

ECDC listar även åtta virusvarianter av intresse (variants of interest) som upptäckts i bland annat Nigeria, USA, Filipinerna och Frankrike. Dessa varianter inger misstanke om att de kan ha egenskaper som liknar de virusvarianterna som är av särskild betydelse, men data är fortfarande preliminära och det behövs fler undersökningar.

Tills sist listar ECDC även 19 virusvarianter som finns under övervakning hos dem (variants under monitoring). Här finns varianter som upptäckt i bland annat Peru, Egypten, Ryssland och USA. För dessa varianter är dock bevisen ännu svaga eller så har de inte bedömts av ECDC än.