Brister i kompetensutveckling på apoteken

Apotekspersonalen anser att kompetensutvecklingen har kommit på skam i och med omregleringen. I en undersökning som Farmaciförbundet gjort bland sina medlemmar svarar 80 procent att de inte får den tid de behöver för att hålla sig uppdaterade och utvecklas.

5 nov 2010, kl 14:27
0

Sedan omregleringen av apoteksmarknaden har möjligheten och tiden till att kompetensutveckling på arbetstid försämrats. Det framgår av resultatet av en undersökning bland Farmaciförbundets medlemmar. Av de 1150 personer som deltagit i undersökningen anser strax över hälften att kompetensutvecklingen minskat i och med omregleringen apoteksmarknaden.

Åsa Norrman-Grenninger, kanslichef på Farmaciförbundet, säger att siffrorna är allvarliga.
– Det är alarmerande när 80 procent säger att de inte har tid till kompetensutveckling.  Att kunna hålla sig à jour med vad som händer inom läkemedelsområdet är avgörande för att behålla den kompetens som svensk farmacipersonal har idag.

Alla medlemmar i Farmaciförbundet erbjöds att delta i den webbaserade undersökningen. De fick svara på 35 frågor med svarsalternativ. Sammanställningen av svaren tyder på ett missnöje över situationen som den ser ut idag. Omkring 60 procent av de som svarat anger att den främsta orsaken till att de inte haft möjlighet till kompetensutveckling är en hård arbetsbelastning och 70 procent att de använder fritiden för att hålla sig uppdaterade.
– Även om arbetsgivaren är med på att kompetensutveckling ska ingå så blir den inte av på grund av den hårda arbetsbelastningen. En av anledningarna att tillgängligheten av information har minskat beror på brist på datorer ute på apoteken, säger Åsa Norrman-Grenninger.

Av undersökningen framgår också att den utbildning som skett på apoteken sedan omregleringen till största delen handlat om företagens affärsmål och visioner, kunderbjudanden och it-system. Knappt tre procent anger att de fått kompetensutveckling på läkemedelsområdet.

Att fokus ligger här i en inledningsfas menar Åsa Norrman-Grenninger är förståeligt men att det inte får ske på bekostad av fortbildning om läkemedel.
– Det här visar tydligt att det finns ett behov av en nationell och oberoende kunskapsbank som alla farmacipersonal har tillgång till, det är ett av Farmaciförbundets grundläggande krav. En liknande struktur fanns tidigare genom Apoteket AB men nu skiljer det sig från företag till företag vilket är olyckligt, säger hon.

Farmaciförbundet kommer nu att göra en djupanalys av resultatet och bland annat studera det på företagsnivå, för att sedan bestämma hur de ska gå vidare med frågan. Undersökningen kommer också att upprepas årligen för att följa utvecklingen. Åsa Norrman-Grenninger menar att staten måste bestämma sig för om apoteksbranschen är enbart detaljhandel eller en del av hälso- och sjukvården.
– Trenden nu är att det är upp till dig själv som fapoteksanställd om du vill hålla dig uppdaterad. Vi tycker att det är en rättighet att det ska ske på betald arbetstid.