Riksrevisionen har i rapporten ?Pandemier ? hantering av hot mot människors hälsa? granskat regeringens och ansvariga statliga myndigheters beredskap och samhällets operativa förmåga i samband med en pandemisk influensa. I sina bedömningar har Riksrevisionen utgått från ett scenario som motsvarar Spanska sjukans, en pandemi som inträffade 1918-1919 och dödade mellan 20 och 50 miljoner människor världen över.
Utöver granskning av statens insatser har Riksrevisionen studerat pandemiförberedelserna i tre län; Stockholms, Östergötlands och Västra Götalands, och sammanlagt 69 kommuner. Undersökningen visar att endast åtta av dessa kommuner har planerat för en pandemi.
– Pandemiplaneringen i Sverige görs utan ett nationellt ställningstagande från regeringen. Detta innebär att det lämnas stort utrymme för landsting, kommuner och statliga myndigheter att själva välja vilken säkerhetsnivå man ska uppnå i dagsläget. Endast Östergötlands landsting har planerat för att klara det vårdbehov som kan förväntas uppstå vid pandemins kulmen och Karolinska Sjukhuset, ett av Europas största sjukhus, har inte planerat för en pandemi, sa Thomas Dawidowski, projektledare.
Den samlade bedömningen i rapporten är att regeringen och ansvariga statliga myndigheter inte har tryggat en god beredskap för hantering av ett pandemiutbrott.
– Regeringen bör säkerställa att Socialstyrelsen är den aktör som har det samlade samordningsansvaret för pandemiberedskapen i hela det svenska samhället, sa Thomas Dawidowski.
Han konstaterade också att den logistiska planeringen för antivirala läkemedel, till exempel Tamiflu, inte är utvecklad vare sig på nationell eller regional nivå.
– En avgörande orsak är att Socialstyrelsen inte har tagit fram operativa planer för distributionen, sa han.
Det finns även behov av att tydliggöra vem som ska ansvara för att utforma specifika planer i pandemins inledande skede för vilka som ska få antivirala läkemedel.
– Socialstyrelsen bör också skapa en operativ plan som behandlar hur antivirala läkemedel snabbt kan transporteras till rätt plats under en pandemi och hur användningen kan övervakas, sa Thomas Dawidowski.
Riksrevisionens rapport berör inte några planer för vaccinering mot en pandemisk influensa.
– Vi har tittat på de resurser som finns att tillgå idag och vaccinfrågan är inte löst ännu, sa Thomas Dawidowski.