Brist på diabetesläkemedel fortsätter året ut

Brist på diabetesläkemedel fortsätter året ut

Bolaget uppmanar vården att även fortsättningsvis avstå från att skriva ut Ozempic och Victoza till nya patienter.

13 aug 2024, kl 09:12
0

Det blir fortsatt brist på diabetesläkemedel under hela 2024. Detta framgår av ett informationsbrev från läkemedelsbolaget Novo nordisk till hälso- och sjukvården.

Brevet gäller de två läkemedlen Ozempic (semaglutid) och Victoza (liraglutid) från Novo nordisk. Båda de så kallade GLP-1-receptoranalogerna är godkända för behandling av vuxna med otillräckligt kontrollerad diabetes typ 2, som tillägg till motion och hälsosam kost.

De kan användas som enda behandling i stället för metformin om detta läkemedel är olämpligt för patienten. De är även godkända som tillägg till andra diabetesterapier.

Victoza är dessutom godkänt för ungdomar och barn från 10 års ålder med otillräckligt kontrollerad diabetes typ 2, även här som tillägg till anpassning av kost och motion.

Långvarig brist på diabetesläkemedel

I brevet till vården betonar Novo nordisk, liksom tidigare, att all annan användning utgör off-label-förskrivning som gör att diabetespatienter kan bli utan dessa läkemedel.

Den stora och växande användningen av Ozempic som fetmaläkemedel har skapat en efterfrågan som Novo nordisk inte lyckas möta. Och den långvariga bristen kommer att fortsätta även under det sista kvartalet 2024, meddelar nu bolaget.

“Fortsatt begränsning av insättning av nya patienter på Ozempic rekommenderas därför till dess att tillgången förbättras.”

Bristerna hänger ihop

Bristen på Victoza hänger ihop med bristen på Ozempic. Detta eftersom Novo nordisk styrde om delar av sin produktionskapacitet från Victoza till Ozempic för att “optimera användningen av produktionskapaciteten”.

I brevet skriver bolaget att tillgången på Victoza har blivit bättre sedan början av 2024, men att det fortfarande är brist av och till i vissa länder i Europa. Därför rekommenderar bolaget att vården även här tills vidare inte sätter in behandlingen hos patienter som inte har den sedan tidigare.