Den monoklonala antikroppen Xevudy (sotrovimab) är det enda av de tillgängliga antikroppsläkemedlen som har effekt även mot omikronvarianten av covid-19. För ett par veckor sedan rapporterade Läkemedelsvärlden att den svenska covidvården därför ser Xevudy som ett mycket viktigt tillskott i behandlingsarsenalen.
Redan då fanns dock en oro för att det skulle bli brist på det viktiga läkemedlet eftersom tillgången är begränsad och efterfrågan hög. Nu har en sådan bristsituation uppstått. Det bekräftar Socialstyrelsens läkemedelskansli som har till uppgift att vid behov säkra den nationella tillgången till läkemedel mot covid-19.
Ransonerar Xevudy
Socialstyrelsen upphandlade i slutet av förra året en första leverans av Xevudy till Sverige. Leveransen bestod av 900 doser som sedan vartefter har fördelats mellan regionerna och sålts vidare till dem. Susanne Bergman vid Socialstyrelsens läkemedelskansli skriver i ett mejl till Läkemedelsvärlden att ”detta lager har gått åt snabbare än beräknat, mycket p.g.a. att Xevudy är den monoklonala antikropp som bäst fungerar på omikronvarianten”.
Lagret hos Socialstyrelsen är nu slut och cirka 300 doser finns kvar ute hos regionerna. Vården gör därför prioriteringar för att få läkemedlet att räcka så länge som möjligt, i bästa fall tills Sverige fått en ny leverans. Antikroppsläkemedlet ges nu till de covid-19-patienter med svår immunbrist som bedöms ha det allra största behovet av behandlingen.
En ny leverans från tillverkaren Glaxosmithkline väntas under februari. Detta tack vare att Sverige tecknat ett nytt avtal genom avrop på ett EU-gemensamt ramavtal.
Leverantören har dock inte angett något exakt leveransdatum ännu. Men, skriver läkemedelskansliet, ”detta meddelas från företaget i närtid”.