Brexit kan ge brist på vissa läkemedel i Europa
Foto: Istock

Brexit kan ge brist på vissa läkemedel i Europa

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA varnar för kommande brist på brittiska läkemedel inom EU.

26 sep 2018, kl 11:50
0

EMA arbetar, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, för att minska konsekvenserna av Brexit för patienter och djurhälsa i Europa. Resultatet av en första kartläggning visade i somras att Brexit skulle kunna orsaka brist på 108 centralt godkända läkemedel på den europeiska marknaden.

Fortsatta kontakter med berörda läkemedelsföretag får nu EMA att göra en mer optimistisk bedömning. EMA rapporterar att det nu är 39 läkemedel (25 humanläkemedel och 14 veterinärmediciner) som riskerar att inte vara tillgängliga i Europa efter Brexit. Vilka läkemedel det handlar om har myndigheten dock inte offentliggjort.

Vid utträdet ur EU den 30 mars 2019 blir Storbritannien ett ”tredje land” ur ett europeiskt läkemedelsperspektiv. Andra EU-regler börjar då att gälla för läkemedelsföretag som är baserade i Storbritannien eller har kvalitetskontroll, tillverkning och/eller importverksamhet där. För att de ska kunna fortsätta leverera till den europeiska marknaden behöver de göra olika förberedelser, bland annat när det gäller rutiner för säkerhetsövervakning och marknadsgodkännanden.

EMA försöker driva på dessa förberedelser genom bland annat information och rådgivning. Myndighetens senaste kartläggning visar att fler brittiska läkemedelsföretag än tidigare nu börjat förbereda sig för att kunna fortsätta sin verksamhet på den europeiska marknaden efter Brexit.

När det gäller de 39 läkemedel som det trots allt ändå riskerar att bli brist på i Europa, försöker EMA fortfarande påverka företagen att förbereda sig för EU-utträdet. Dessutom undersöker myndigheten om det finns alternativa behandlingar som kan ersätta de aktuella läkemedlen.

Samtidigt som EMA arbetar med att säkra den europeiska läkemedelstillgången efter Brexit bygger Storbritannien, som Läkemedelsvärlden tidigare berättat, i samma syfte i sin tur upp lager av olika läkemedel som vanligtvis importeras från EU-länder.