Under många år har skräddarsydda läkemedel och individanpassade behandlingar lyfts fram som lösningen på bland annat cancer och immunologiska sjukdomar. Men när läkemedlen blir för specialiserade och bara passar små patientgrupper blir det inte bara dyrt att utveckla utan gör det också svårt för vården att välja rätt behandling.
Nästa steg för forskningen kan istället vara att hitta behandlingar som hjälper fler. Thomas Helleday professor i translationell medicin är en av dem som vid en temadag om Horizon scanning, arrangerad av Dagens Medicin, ifrågasatte fokuseringen på skräddarsydda behandlingar.
– Jag vill kunna behandla många patienter med samma preparat och dessutom kunna bota sjukdomen. På det området har det inte hänt mycket sedan cytostatikan kom, sade han.
Thomas Helleday är verksam vid Karolinska institutet och Scilifelab i Stockholm och försöker i sin forskning hitta sätt att angripa tumörer som inte riktar sig mot genetiska förändringar, bland annat med det som kallas syntetisk letalitet.
En stor del av läkemedelsutvecklingen inom onkologi syftar idag till att identifiera och slå av onkogener. Men detta är svårt och för vissa cancertyper har man inte kunnat identifiera någon onkogen
– En och samma tumör kan dessutom ha olika mutationer i olika delar. Det finns idag väldigt många biomarkörer beskrivna i litteraturen men bara ett fåtal som är godkända av regulatoriska myndigheter. Vi måste också jämföra hur bra resultat vi får med de individanpassade behandlingarna jämfört med annan behandling.
Även Bengt Westermark, professor vid Uppsala universitet höll med om att forskningen kan behöva ändra inriktning.
– Jag tror att vi måste inrikta oss mot bredare behandlingar, sade han.