I den hittills största studien i sitt slag såg forskarna ett bra immunsvar hos gravida som fick mRNA-vaccin mot covid-19. Kvinnorna utvecklade höga halter av antikroppar mot viruset. Samma sak gällde ammande kvinnor. Dessutom överfördes skyddande immunitet till barnet via moderkakan respektive bröstmjölken.
Gravida är en riskgrupp
Studier har visat att kvinnor som väntar barn har en förhöjd risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Men hälsomyndigheter världen över rekommenderar av försiktighetsskäl ändå inte allmän covid-vaccinering av gravida. Detta eftersom det ännu finns för lite säkerhetsdata om hur vaccinerna påverkar kvinnan och barnet. I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten individuella bedömningar och vaccination av gravida när särskilda medicinska skäl finns.
Amerikanska forskare har nu publicerat en ny studie som bidrar till ökad kunskap om covid-vaccinering under graviditet och amning. Forskarna studerade 131 kvinnor som fick något av de hittills två godkända mRNA-vaccinerna mot covid-19 från företagen Moderna respektive Pfizer/Biontech. Forskarna är knutna till Massachusetts general hospital, Brigham and women’s hospital och the Ragon institute. Studien har publicerats av American journal of obstretics and gynecology.
Mätte immunsvar hos gravida
84 av kvinnorna var gravida, 31 ammade och 16 var kvinnor i reproduktiv ålder som varken ammade eller var gravida. Koncentrationerna av antikroppar mot viruset sars-cov-2 mättes i blodet hos samtliga deltagare vid tiden för första vaccindosen, vid andra dosen samt 2-5,5 veckor efter denna. Hos de ammande mättes även koncentrationerna i bröstmjölken och hos tio kvinnor som födde under studietiden mättes också nivån av antikroppar i navelsträngens blod.
Antikroppshalterna jämfördes även med dem hos en grupp gravida som gått igenom en covid-19-infektion.
Resultatet visade att vaccinen gav ett robust immunsvar hos gravida och ammande kvinnor, ett svar som var lika bra som hos dem som varken ammade eller var gravida. Antikroppskoncentrationerna var också högre än dem hos kvinnor som gått igenom sjukdomen. Dessutom fanns antikroppar både i bröstmjölken och navelsträngsblodet.
Biverkningar var sällsynta och biverkningsprofilen hos de gravida och ammande skilde sig inte från den hos andra jämnåriga kvinnor.
– De här nyheterna om en utmärkt vaccineffektivitet är mycket uppmuntrande för gravida och ammande kvinnor, som lämnades utanför de inledande studierna av covid-19-vaccinerna, säger i ett pressuttalande en av forskarna bakom studien, Andrea Edlow vid Massachussets general hospital.
– Att fylla informationsluckorna med riktiga data är viktigt, särskilt för våra gravida patienter som har en ökad risk för komplikationer av covid-19. Den här studien visar också hur angelägna gravida och ammande är att medverka i forskning.
Vill se fler vaccinstudier av gravida
Forskarna understryker att studien inte belyser om vaccinet kan innebära några risker för barnet. Men de anser att skälen för att fortsätta studera covid-vaccinering av gravida och ammande överväger, med tanke på det skydd vaccinerna ger både kvinnan och det nyfödda barnet.
– Vi hoppas att den här studien ska få vaccinutvecklare att se hur viktigt det är att inkludera dessa grupper i studier, säger en annan av forskarna, Galit Alter vid the Ragon institute.
– Vi ser fram emot att studera alla vaccinplattformar vid graviditet i takt med att de blir tillgängliga.