Börsnedgången hotar Nepis fria forskning

Många ropar på fri, oberoende forskning kring läkemedels effekter och användning. Stiftelsen Nepi tillhör dem som ska göra jobbet. Men Nepi är beroende av aktiemarknaden för att driva verksamheten. Och ingen av stiftarna vill skjuta till mer pengar.

23 sep 2002, kl 13:55
0

Annons

Den statligt initierade stiftelsen Nepis verksamhet är beroende av att börsen stiger.
? Vi har blivit väldigt beroende av det. På lång sikt är det inte så lyckat, konstaterar Nepis chef Arne Melander.
Till att börja med placerades Nepis stiftelsekapital om 50 miljoner kronor i räntebärande värdepapper.
? Då var det ingen konst att få tio procents avkastning, alltså fem miljoner per år. Men redan ett år efter starten var avkastningen nere på sex procent och sedan har den fortsatt ner, konstaterar Arne Melander.
För några år sedan styrdes placeringarna om, mot aktier och fonder. Men så kom börsraset. Förra året blev avkastningen bara drygt tre miljoner kronor.
För att få pengar till sina projekt tvingas Nepi jaga pengar på andra håll, bland landstingen, Apoteket och till och med läkemedelsbolagen.



Forskningspengar krymper
? Vi har en mycket snäv policy för bidrag från läkemedelsindustrin. I princip måste initiativet komma från oss, vi designar projektet och driver det. Vi får inte vara det minsta beroende av medeltilldelaren, inte ens om det är en offentlig instans, säger Arne Melander.
Från början hade Nepi också ett startkapital på sex miljoner kronor i fria forskningspengar. Men de pengarna har nu krympt till två miljoner, bland annat eftersom stiftelsekapitalet varje år måste värdesäkras i 1995 års penningvärde.
? På sikt är det en ohållbar situation, om vi inte kan öka avkastningen eller öka kapitalet. Och det har vi ingen möjlighet till idag, säger Arne Melander.
? Nepi skulle behöva 20-30 miljoner per år till producentobunden forskning, uppföljning av effekter och biverkningar, säger Barbro Westerholm, ordförande i Sveriges Pensionärsförbund och ledamot i Nepis styrelse.
Arne Melander tar till ännu mer:
? En statlig utredare ansåg att staten borde avsätta 500 miljoner kronor för såna här studier, men finansdepartementet avslog, så det blev noll.



Vill inte diskutera utåt
? Förr eller senare kommer man att inse vidden av problemet. Svenskarna lade över 25 miljarder kronor på läkemedel år 2000. Om tio år kanske vi lägger 80 miljarder. Jag ser det som en naturlag att man måste syssla med problemet.
? Om vi från början hade satt in en del på börsen så hade vi haft ett oerhört mycket bättre utgångsläge. Men det hjälper inte att vara efterklok.
? De som höll i stiftandet var inga superspecialister på ekonomi. Och vi är själva inga affärsmänniskor, vi är forskningsfostrade. Vi siktar på att maximera verksamheten och finansiera den så gott det går.
? Nu håller vi på och inventerar vilka instanser som kan hjälpa oss, men det är internt och inget som jag har anledning att diskutera utåt, säger Arne Melander.
Enligt Nepis ordförande Lars G Nilsson kan det bli aktuellt att gå till staten och be om pengar.
? Kanske. Vi söker öppningar där, men har inte hittat dem ännu.



?Hankar oss fram?
Lars G Nilsson säger att Nepi ?pratar med landstingen hela tiden?.
? Ett stort projekt som Nepi driver tillsammans med Läkaresällskapet, Landstingsförbundet, Apotekarsocieteten, Apoteket med flera, handlar om hur man förbättrar följsamheten till ordinationer. Där ställer Landstingsförbundet upp med sammanlagt nio miljoner kronor under tre år.
? Så vi ska nog hanka oss fram. Visst har vi ont om pengar, men det har vi haft hela tiden, säger Lars G Nilsson.
Apoteket har hjälpt Nepi med en miljon de två senaste åren och Lars G Nilsson hoppas på lika mycket nästa år. Men inget är bestämt.
? I Apotekets uppdrag ingår att verka för en bättre läkemedelsanvändning och vi sätter värde på Nepis arbete, därför har vi stöttat dem, säger Thony Björk, informationsdirektör på Apoteket.
? Men vi har inte tagit ställning till att gå in och täcka eventuella underskott kommande år.
Kritiska röster hävdar att Apoteket använder Nepi för att komma in i landstingen och sälja tjänster?
? Nej, nej, den strategin finns inte, säger Thony Björk.
? Visst jobbar vi mot landstingen på olika sätt, men där finns Nepi överhuvudtaget inte med.
Från den andra stiftaren, Apotekarsocieteten, ser det mörkt ut:
? Vi kan inte bidra med pengar, eftersom vi också är beroende av värdepapper som backat på börsen, säger Björn Lindeke, vd för Apotekarsocieteten och styrelseledamot i Nepi.
? Det gäller ju att få pengar av dem som kan spara pengar på Nepis verksamhet. Rimligen bör landstingen vara intresserade av många Nepi-projekt. Och som initiativtagare till Nepi borde
väl socialdepartementet ta sitt ansvar för att ha Nepi kvar.