Anna Märta Stenberg efterträdde under hösten 2013 Sofia Wallström som utredare för Läkemedels- och apoteksutredningen. Enligt den ursprungliga planen skulle slutbetänkandet lämnas den 1 april i år, men utredningstiden förlängdes två gånger.
Nu har slutbetänkandet i utredningen lämnats över till regeringen. Den sista delen handlar om dosläkemedel, djurläkemedel och särläkemedel. När det gäller dosläkemedel föreslår utredningen att maskinell dosdispensering även i fortsättningen ska betraktas som tillverkning under läkemedelslagen.
Men det finns annat utredaren vill förändra. Till exempel är inte det generiska utbytet och konstruktionen av apotekens handelsmarginal anpassat för dos. Kraven på ständiga förändringar av sortimentet då periodens vara byts ut innebär praktiska problem och kostnader för dosaktörerna. Ett annat problem är att förpackningar som är avsedda för dos kan bli periodens vara och ska då expedieras på vanliga apotek. Men eftersom de har begränsad patientinformation får öppenvårdsapoteken expediera dem.
Utredningen kommer fram till att regelverket för generikautbytet bör anpassas för dos. Dosaktörer får byta ut maskinellt dosdispenserade läkemedel, men måste inte det. Det föreslås också att en särskild prismodell ska tillämpas för dosläkemedel, som baseras på de lägsta substanspriser som generikautbytet ger upphov till. Den prismodellen innebär att dosapoteken måste få förhandla om inköpspriser.
Anna Märta Stenberg bedömer inte att förslaget innebär några större förändringar för patienterna, landstingen och dosaktörerna, men kan leda till ökad administration för TLV.
Utredningen föreslår inga större förändringar för hur läkemedel för djur distribueras och tillhandahålls.
När det gäller särläkemedel föreslår utredningen att det ska öppnas en möjlighet för subvention för läkemedel som inte kan bli subventionerade enligt det vanliga förfarandet. TLV ska tillsammans med landstingen och det specifika företaget komma överens om villkor för subventionsbeslutet.