Ett licensieringsavtal med den FN-stödda organisationen Medicines patent pool, MPP, ger möjlighet för läkemedelstillverkare världen över att tillverka generiska varianter av läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibbs hepatit C-läkemedel Daklinza (daclatsavir). Genrikan får säljas i 112 låg- och medelinkomstländer, vilket enligt MPP innebär att ungefär två tredjedelar av alla drabbade nu kommer att få tillgång till läkemedlet.
Totalt beräknas 150 miljoner människor vara smittade av hepatit C och ungefär en halv miljon människor dör varje år i sjukdomen, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Tidigare i år lade WHO till ett flertal läkemedel för hepatit C, inklusive Daklinza, på sin lista för essentiella läkemedel.
Avtalet med MPP innebär också att generikatillverkarna får utveckla kombinationer med andra direktverkande antivirala läkemedel för att skapa en pan-genotypisk behandling, det vill säga en behandling som fungerar på alla genotyper av hepatit C-viruset.
Den typen av behandlingar är avgörande i områden där resurserna till genotypning av viruset är begränsad. De nya hepatit C-läkemedlen, som har funnits på marknaden sedan 2014, har inneburit stora framsteg i behandlingen av sjukdomen, men betingar samtidigt höga priser. I USA kostar Daklinza 63 000 dollar, motsvarande cirka 550 000 kronor, för en 12 veckors-behandling, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Även läkemedelsbolaget Gilead har tidigare tecknat avtal med generikatillverkare för försäljning av billigare varianter av bolagets hepatit C-läkemedel Sovaldi (sofosbuvir) i låginkomstländer.