Vem tar emot tablettmissbrukarna som måste trappa ned?

13 jun 2019, kl 08:45
2

Christina Ljungberg
Leg. apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Jag glömmer aldrig en äldre dam en midsommarafton för några år sedan som såg mig sorgset i ögonen och viskade: ”Jag vet knappt om jag vågar gå hem”, när jag berättat att hennes man inte fått något nytt recept på oxikodon.

Man lär snabbt känna dem, de kommer ofta, ibland flera gånger i veckan. De har stenkoll på sina intervall och en del har olika recept från olika förskrivare. Det är smärtstillande, ångestdämpande och sömntabletter.

Jag tänker på all tid som måste gå åt till att besöka olika förskrivare, att försöka få recept, att räkna tabletter för att få ihop det till nästa uttag – och inte minst – att gå till apotek.

På apoteket får vi också ofta höra bakgrunden. Trots att det egentligen inte är vår sak att värdera behovet av tabletterna vill man ha någon slags erkännande av att behovet finns. Man är ingen sådan där tablettmissbrukare utan man har ont. På riktigt!

Jag tvivlar inte på att smärtan är högst verklig, men det kan vara jobbigt att från andra sidan apoteksdisken se hur någon tappar greppet om sin läkemedelsbehandling, och ibland även om livet runtomkring.

Förvånansvärt många verkar dock klara av att bolla sitt tablettmissbruk parallellt med familj och arbete. Och när jag tänker på hur tufft det kan vara, utan tablettmissbruk, förstår jag inte hur de orkar.

I sällsynta fall får vi också reda på av anhöriga att någon gett upp och avsiktligt överdoserat, men jag antar att det är mycket vanligare än vad vi får veta. Jag kan också känna mig maktlös när kunder kommer till apoteket på helgen och utlovade recept inte kommit, och jag förstår att de sannolikt har ett litet helvete framför sig till nästa vardag.

Om ett år ska det bli möjligt för apotek och vårdgivare att ansluta sig till den nationella läkemedelslistan. En patients förskrivna, och uthämtade, läkemedel kommer att samlas i en lista och även förskrivare kommer att kunna se vad patienter hämtar ut. Det finns en möjlighet för patienten att spärra information, men förskrivaren kommer att kunna se att information är spärrad och om det gäller särskilda läkemedel.

Det blir som en blandning av Receptregistret och Läkemedelsförteckningen, som alla får tillgång till med patientens medgivande. På e-hälsomyndighetens hemsida står att olämplig förskrivning av narkotika kommer att minska med den nationella läkemedelslistan.

Jag hoppas att primärvården får resurser till stöd och kanske även nätläkare och nätpsykologer då står beredda att ta emot patienterna, som kommer att behöva stöd i sin nedtrappning av läkemedel, för att undvika att illegal handel ökar och att det slutar i tragedier. Att minska den olämpliga förskrivningen vill vi ju alla, men vi får inte lämna de som redan lider svårt i sticket.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Viktigt att tala om detta som inte alltid talas så mycket om och än mindre verkar finnas en bra lösning på i svensk vård? Har jag fel?
    Vem får tablettmissbrukaren att ta första steget till att vilja bli en fd tablettmissbrukare?
    Det krävs av personen en insikt och därefter envishet, beslutsamhet, vilja och öppenhet att ta emot stöd.
    Av vården krävs detsamma med enda skillnaden att de är där för att GE kontinuerligt stöd och i detta påminna om målet.

  2. Jag har jobbat i 15 år med att bistå människor med iatrogent läkemedelsberoende. Jag har hjälpt hundratals människor via telefon och mejl att trappa ner och ur. Gemensamt för alla dessa är en stor besvikelse över hur vården valt att hantera dem och deras besvär. Antingen totalt förnekande av problemen med insättande av nya preparat som följd, eller snabba avgiftningar. Den evidensbaserade metoden – att trappa mycket långsamt har mycket få erbjudits. Problemet är således inte att dessa patienter inte vill ta emot vård – problemet är att de inte erbjuds adekvat sådan. Vården prioriterar bort denna grupp patienter vars problem vården skapat.
    Det har funnits specialiserade verksamheter för patienter på olika håll i landet. Nu finns, mig veterligen, bara två kvar. Så var vänliga – skyll inte på patienterna och kalla dem inte för missbrukare och knarkare och allt vad de får höra.
    Sjukvården måste istället ta sitt ansvar. En ansvarsfull, mycket måttlig förskrivning kombinerat med en evidensbaserad metod för att hjälpa patienter ur beroendetillståndet.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här