Världen sneglar på svenska bioteknikföretag
Sofia Wallström

Världen sneglar på svenska bioteknikföretag

21 aug 2007, kl 16:34
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Amerikanska riskkapitalister höjer svenska bioteknikföretag till skyarna i en intervju i Businessweek. En av nyckelfaktorerna till den svenska framgångssagan är den unika patentmodell där forskare äger sina egna resultat, skriver tidningen.

?Investerare från hela världen har ögonen på Sverige där teknologin och den biologiska kompetensen är i världsklass.? Det säger Bill Gedales som är partner på riskkapitalsfirman NGN Capital till tidningen Businessweek (här är länken ).
Sverige har alltså forskning i världsklass, något som hänger nära samman med akademisk ?excellence?, slår tidningen fast. Med fixstjärnor som Karolinska Institutet, Uppsala Universitet och KTH framhåller tidningen det svenska forskarsamhället som ett av Europas främsta.
Riskkapitalister har redan hällt in mer än 46 miljoner dollar i svensk biotech-industri hittills i år, jämfört med 24,7 miljoner dollar under 2006.

Och för den av våra läsare som börjat få slitningsskador i pipettgreppet gäller det bara att hålla ut. Tack vare vår unika lagstiftning har även Du chansen att bli en enda framgångssaga.

Som exempel nämner tidningen Mohammed Homman, som fick sina idéer under sin doktorandutbildning vid Karolinska. Han utvecklade en ny teknologi för att detektera och diagnostisera virus, en metod som attraherat riskkapitalister och lett till samarbeten med IBM och Olympus.

?Homman´s story typifies a new generation of Swedish scientists who are moving out of academic labs and into industry?, skriver tidningen.

Historiskt sett har forskning inom bioteknik skett vid akademiska institutioner och stora läkemedelsföretag som Astrazeneca och Pharmacia, konstaterar Businessweek. Men minskade anslag till universitet, och nedmontering av industrins forskningscentra på grund av uppköp och sammanslagningar har inneburit en omsvängning.

Riktigt så rosenskimrande som i Businessweek framställs inte den biomedicinska forskningen i den betydligt träigare skriften ?Medicin för Sverige! Nytt liv i en framtidsbransch? från SNS förlag som kom ut i våras. Det är ett gäng författare med namn man känner igen, till exempel Bengt Jönsson från Handels och Hans Bergström, fd chefredaktören för DN, numera proffstyckare på läkemedelsområdet.
I deras bok är kontentan snarare att om Sverige vill fortsätta att vara framstående inom biomedicinsk forskning är det bråttom att vidta kraftfulla åtgärder.
Två rätt olika sätt att beskriva samma verklighet.

 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här