Varför förväntas farmacevtisk omsorg vara gratis?

2 mar 2011, kl 13:03
2

Annons
Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

En ny lag om patientsäkerhet trädde i kraft den första januari 2011. Samtidigt satsar regeringen i överenskommelse med landstingen på att med ekonomiska incitament uppmuntra, stärka och intensifiera patientsäkerhetsarbetet.

Initialt beräknas satsningen ge landstingen 500 miljoner kronor under 2011 och 675 miljoner kronor per år från 2012 till 2014. Satsningen ska förhoppningsvis leda till en säkrare vård och färre vårdskador.

Detta är ju jättebra, men varför sker ingen liknande satsning på apoteken? Varför negligeras apoteken i satsningen på patientsäkerhetsarbete?

Jag tycker att det begås ett allvarligt misstag om öppenvårdsapoteken exkluderas i satsningen för ökad patientsäkerhet. Det kan inte, som nu, vara helt upp till varje enskild apoteksaktör att avgöra hur mycket resurser som får läggas på farmacevtisk omsorg vid apoteksdisken och hur mycket som skall satsas i form av fortbildning och kompetensutveckling av personalen.

Ett stimulansbidrag för att intensifiera patientsäkerhetsarbetet och utveckla de farmacevtiska tjänsterna på apotek är helt avgörande för att täcka in alla delar i vårdkedjan. Farmacevter är samhällets läkemedelsexperter och har därmed skyldighet och ansvar att så lång det är möjligt förvissa sig om att patienten får rätt läkemedel och kan använda det på rätt sätt.

Apoteksfarmacevter är dessutom de sista som patienten träffar innan han eller hon tar ansvaret för sin egen läkemedelsbehandling. De förväntas kunna upptäcka och rätta till felaktiga doser och ändra olämpliga läkemedelskombinationer som skulle kunna resultera i ökad biverkningsrisk eller terapisvikt.

Apotekens arbete med att förebygga, identifiera och lösa svårigheter med behandlingen ger bättre livskvalitet för patienten och vinst för samhället. Men detta kostar apoteken i form av tid och resurser och någon måste betala. Varför förväntas farmacevtisk omsorg vara gratis?

Först när våra beslutsfattare förstår att värdera den kompetens som öppenvårdsfarmacevterna utövar, kan patientsäkerheten garanteras för alla i vårdkedjan.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vi har under ett antal år dokumenterat läkemedelsrelaterade problem inom apoteksvärlden och jag vet att vi gör en himla massa nytta för att se till att kunderna/patienterna får en bra och säker och riktig läkemedelsanvändning. Och läkarna vet också om det! Men det är pinsamt att våra politiker är så dåligt insatta i det dagliga arbete som sker på landets alla apotek!
    Tack än en gång för ett bra inlägg Amadou!
    Jag vet att jag gör skillnad och är glad att jag jobbar i en kedja som än så länge inte begränsar mina möjligheter att lägga tid på farmaceutisk omsorg i kundmötet!!
    Kunderna är mer mottagliga för en del råd när de kommer till oss och har smält en del och fått en del frågor efter sitt läkarbesök.
    mvh Stolt farmaceut.

  2. Så sant så sant, här satsar man massor med pengar i ena änden och kräver prestationer av olika art (svåra att mäta, svåra att mäta rätt och osäkert om de verkligen är de som har betydelse) medan man samtidigt lägger ner förslaget om hur farmacevtisk omsorg på apotek kan ersättas – Med hänvisning till samma sak: att man inte vet vad det ger för nytta och hur man ska beräkna värdet för detta. Trist och handlingsförlamande. På apotekssidan finns just nu en pionjäranda att ta vara på, människor med stort engagemang som är villiga att satsa och som är beredda på förändringar här och nu. Motsvarande rörelse är omöjlig att hitta (och i så fall organisera) i den stora vårdapparaten.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här