Var fanns vetenskapen?

13 nov 2012, kl 12:12
3

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Hälsa är ett vitt begrepp. Det kan jag konstatera efter ett besök på Allt för hälsan-mässan. Och visst, hälsa betyder olika saker för olika personer. Men när vetenskap används lika godtyckligt är det allvarligare.

Sedan flera år har Allt för hälsan hållit till på Stockholmsmässan i början av november. Enligt mässans webbplats är det Nordens största hälsomässa med 30 000 besökare varje år. När jag gick igenom seminarieprogrammet märkte jag en stor skillnad från tidigare år. Då har forskare från Karolinska institutet hållit ett antal föredrag. Nu får jag leta i mässprogrammet innan jag hittar några akademiska forskare alls bland föreläsarna.

Istället finns det massvis med föreläsningar om vikten av att välja rätt hudterapeut, att regndroppsmassage är vägen till ett friskt liv (ja, det stod faktiskt så i mässprogrammet), om hur vi inte är sjuka utan försurade och om homeopatisk behandling av barn. På mässgolvet är det inte mycket bättre. Jag kan få min aura fotograferad, lära mig mer om hormonterapi, få LED-ljusbehandling, köpa hälsokost och magnetarmband, se SM i poledance och mycket mer. 

Men detta hindrar inte utställarna från att nyttja vetenskap som säljargument, snarare tvärtom. Var och varannan monter med tvivelaktigt innehåll stoltserade med ”vetenskapliga studier” och ”vetenskapligt bevisat”. 

Mässan har hjälpsamt nog delat in utställarna i olika kategorier. Under myndigheter/organisationer återfinns förvisso Blodcentralen och Sveriges Tandhygienistförening, men också de mer tveksamma Föreningen för hormoner i harmoni och Kommitté för alternativ medicin. Bland utställare under kategorin apotek finner jag ingen apotekskedja, men väl Lovestore och Nailshop. Kategorin friskvård/egenvård har desto fler utställare – runt 50 stycken.

Självklart kan många av dessa verksamheter också rymmas inom begreppet hälsa. Men det verkligt vetenskapliga verkar ha fått stå tillbaka för det lukrativa. Om det var så att forskarna flydde först och mässan fick fylla tomrummet med dessa lite mer tvivelaktiga hälsoivrare eller tvärtom vet jag inte.

Men Allt för hälsans mässutbud börjar allt mer likna alternativmässan Harmoniexpos. Flera av utställarna och föreläsarna återfinns också på båda evenemangen. De flesta mässbesökarna klagar nog inte, de är där för att bli inspirerade och funderar kanske inte så mycket över vem som står bakom informationen. Men de skulle nog få mer ut av mässan om det fanns ett större vetenskapligt perspektiv. 

Och mässan bör ta sig en funderare. Ska de vara en hälsomässa och inte en new age-mässa bör de fundera över vilka utställare och föreläsare som ska delta. Väljer man den alternativmedicinska inriktningen bör man fundera över om det är dags att byta namn. ”Allt” för hälsan är det faktiskt inte om det vetenskapliga perspektivet saknas. Istället blir man ytterligare en gränsyta för urvattnandet av både begreppet hälsa och vetenskap.

Nästa år tänker jag stanna hemma.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag tror att vi i vår tid får allt svårare att definiera och förklara vad som menas med begreppet “Hälsa”. Under de senaste hundra åren har hela mänskligheten på planeten Tellus ökat från 1,8 miljarder människor, till 7 miljarder människor. Ändå har hela mänskligheten gått igenom kolonialismen, första världskriget, andra världskriget, olika pandemier och resande över världen i form av turism eller att man bytt nationalitet. Samtidigt har också den medicinska vetenskapen blivit kanske den lönsammaste vetenskapen av alla. Människornas boendekvalitet, livsmedelskvalitet och hygien har aldrig varit så goda, någonsin. Den västerländska civilisationen har också gått framåt tekniskt med hjälpmedel för fattiga, resurssvaga, handikappade och dysfunktionella. Det hänger också samman med en utveckling av försäkringssystemen, men också med apparatur man använder inom sjukvård och omsorg. Jag tror att människor som levde förr, hade lättare för att acceptera och förstå att man inte kan göra allt, även om det är möjligt. När resurserna finns, men inte pengar till att betala vård och behandling av sjuka, skadade och döende, anser vi att man inte gjort allt som var möjligt att göra. Och då, tror jag, hoppas människor på alternativ medicin i bästa fall och vidskepelse i sämsta fall.

  2. Det har skett en enorm utveckling inom medicin och vetenskap de senaste åren och idag botar vi sjukdomar som vi tidigare inte vågade drömma om. Barnleukemi hade 100% dödlighet för några år sedan. Idag visar vi en överlevnad på uppåt 75%. Tyvärr lider debatten i media av att upprörda känslor ger mer engagerade läsare, alltså mer pengar. Sällen belyses det fantastiska som vi lyckas åstadkomma. I vetenskapens namn.

    Tyvärr tror jag att homeopati och annan alternativ “medicin” är en beklaglig konsekvens av den sekularisering som skett under senare år. En stor grupp människor behöver något enkelt budskap att tro på, om det inte är prästen i kyrkan så är det healingterapeuten istället. Enkla sanningar är lätta att tro på.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här