Förkortningar av långa och otympliga namn på företeelser och företag
fyller sin funktion. Att säga ett par tre bokstäver istället för att
rabbla en lång tungvrickande ramsa är fördelaktigt för både avsändare
och mottagare. Inte sällan blir det förkortningen som tar över och blir
det rådande namnet.
Ofta faller det efter en tid i glömska vad den där förkortningen egentligen stod för. Som att HSB står för Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening eller ABB för Asea Brown Boveri. Eller hur var det nu med IKEA – Ingvar Kamprad Enskilda Aktiebolag?
En förkortning har också andra inneboende fördelar. Själva ursprungsnamnet kan ändras utan att det egentligen märks, tricket är bara att hitta nya ord som börjar på samma bokstav. Det är precis det som har hänt när det elektroniska stödet EES, det som i begynnelsen hette DUR (Drug Utilisation Review), plötsligt har bytt skepnad. Från expeditionsstöd till expertstöd.
Förvandlingen av kommit smygande, började dyka upp under våren, lite här och var, i bisatser och mer som en felsägning än en medveten förändring.?Jag föredrar att kalla det elektroniskt expertstöd, istället för expeditionsstöd? hördes folk säga, Ylva Hambraeus Björling, vd för Apoteket Service AB var en av de första. Under sommaren har transformeringen fulländats. När regeringen i juni beslöt att EES ska blir tillgänglig för förskrivare eftersom de tröttnat på att vänta på att de ska ta fram ett eget system, ja då hette det elektroniskt expertstöd och ingenting annat. Samma sak på Apotekens Service hemsida. Expeditionsstödet har diskret lättat, lösts upp och försvunnit.
Det är fantasieggande att fundera på hur det gick till. Att det i en mötesanteckning som skulle skrivas rent plötsligt blev expert i stället för expedition. När det lästes skulle först någon snabbt rätta till det, ta sekreteraren i örat men så plötsligt, nej. Vänta. Det är ju genialt. Ett expertstöd för alla läkemedelsexperter, inte märkt åt expedierande farmacevter utan även till läkarna. Med tanke på de stundtals infekterade turerna kring EES verkar det strategiskt och väl tajmat.
En titt i ordlistan får mej att undra om det fanns fler förslag uppe till omröstning? Av debatten att döma skulle nog vissa velat kalla det efterklokstöd. Eller varför inte enkelstöd, evidensstöd eller esoteriskt stöd. Det sista är avsett för invigda och svårtillgänglig. Det får kanske framtiden utvisa.
Och vad gäller IKEA är det Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd som gäller.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Synnerligen, tänk vad man kan trolla. Ska bli riktigt intressant att se hur det här ska lyckas och vad det kan ge. Tänker också på hur många som kanske i sin vardag sitter och tänker på små detaljer som skulle kunna bli bättre – men som man känner är helt omöjliga att få igenom, allt är för komplext, för centralstyrt, och ska vara så lika i hela landet att det inte går. Som intresserad av verksamhetsförbättring nere på golvet ger man kanske upp, jag får ibland det intrycket. Men jag ska undersöka saken närmare innan jag uttalar mig säkert.
Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd! Förstår varför det kallas IKEA.
Det började ju redan med att plötsligt börja säga EES istf DUR. DUR blev ju jättejobbig klang på av diverse orsaker. De flesta som kritiserade DUR är nog inte medvetna om att EES är samma sak…
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här