Dessa rader skriver jag på väg tillbaka från det stora landet i väster,
USA. En av de mest effektiva metoderna för att undvika trångsynthet och
för att bredda perspektiven lite är just att resa.
Gärna långt och till annorlunda platser. Nu kanske inte USA är det mest annorlunda av länder men hur Sverige fungerar sticker definitivt ut i amerikaners ögon.
Efter att ha spenderat ett antal timmar framför CBS, CNN och Fox News (där den sistnämnda kanalen har tydligt republikansk prägel) kan man konstatera att det tyvärr finns mycket som ser illa ut just nu. Oljekatastrofen i Gulfen, stagnerande aktiemarknader, faktiskt en ärlig oro för de federala finanserna samt en hetsig debatt om Arizonas nya immigrationslagar är alla stora nyheter.
President Obamas smekmånad är definitivt över och det verkar just nu osäkert om han kan bli omvald. Den generella sjukvårdsreform som nu drivs igenom är finansierad via lån, ovanpå redan rekordstor statsskuld. Här blir man som svensk rätt häpen över hur illa många amerikaner tycker om denna reform. ?Staten ska inte lägga sig i om jag inte väljer att betala för min sjukvård, basta!?
Som infödd svensk så är naturligtvis detta ett ganska främmande synsätt där en generell och generös sjukvård ingår i samhällets ryggrad. Men vi får inte glömma att när den infördes i Sverige i slutet av 40-talet så var debatten lika hätsk här och majoriteten för inte så stabil. Det verkar dock som att Obama ser detta som sitt bidrag till historien och kanske till och med offrar ett omval på detta.
På läkemedelsfronten så uppmärksammas just nu att flera receptfria produkter med paracetamol och ibuprofen har dragits in av bland andra GSK då myndigheterna just nu utreder ett ovanligt stort antal dödsfall och biverkningsrapporter. På TV rullar påkostade reklamfilmer för receptbelagda läkemedel.
En annan reflexion är att Sverige fortfarande är ett U-land vad gäller OTC-produkter mot förkylningssymptom. Kombinationer av NSAID, hostdämpande, uppiggande, slemlösande och avsvällande finns det gott om. Även inom EU finns många av dessa. Läkemedelsverket brukar inte vara så pigga på kombinationspreparat av gammal hävd men nu borde svensken vara mogen att själv avgöra om de vill ta risken. Lite individualist blev man allt på kuppen?
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Nu är ju inte USA en socialdemokratisk bastion utan tvärtom ett frihetens och fria företagssamhetens bastion. Så vem är förvånad om amerikanaren inte vill ha någon (s)-politik med diverse intrång på individen ?
Johan Gunnarsson säger att frihet och fri företagssamhet är lika med noll solidaritetstänkande för gemene man i USA. Vilket stämmer bra, speciellt när det gäller den ekonomiskt trygga medelklassamerikanen vilken är sig själv nog och avskyr ordet solidaritet. Solidaritet tror de är detsamma som komunism.
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här