Ta del av Almedalens öppna samtal

24 jun 2014, kl 08:35
0

Fredrik Hed
Apotekare och frilansande medicinjournalist

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Under en vecka, alltid vecka 27, invaderas Almedalen och Visby av politiker, företagsledare, organisationsföreträdare, experter, journalister och PR-människor. Syftet varierar men på olika sätt vill de antingen bevaka vad andra gör och säger eller själva föra fram sina åsikter. Eller både och. Själva ska jag vara med på och moderera 3 av de 3308 evenemangen.

Ända sedan starten har Almedalsveckan lovordats för sin tillgänglighet. Dagligen syns politiker från både regering, riksdag och landsting vandra runt på gatorna på väg till olika seminarielokaler, tillsammans med företagsledare och organisationsföreträdare. Konceptet är världsunikt med sin öppenhet och möjlighet för alla att delta.

Almedalsveckan växer för varje år, trots att ”experter” varje sommar säger att det inte går att växa mer. I skrivande stund (23/6) har 3 308 evenemangsansökningar godkänts till årets Almedalsvecka. Det är mer än tusen fler än de 2 285 evenemang som ingick i fjolårets vecka. Förmodligen eftersom det är val i september.

Vård/omsorg är det område som är störst med 312 godkända evenemang eller 9,4 procent, i det officiella programmet. De största ämnena är i tur och ordning:
1.  vård/omsorg
2.  media/journalistik
3.  utbildning
4.  byggande
5.  sysselsättning/arbetsmarknad
6.  barn/ungdom
7.  mänskliga rättigheter
8.  hållbarhet
9.  näringsliv
10. klimat/miljö

Vård och omsorg har enligt arrangören Region Gotland legat i topp de senaste åren och listan motsvarar i stort debattläget i Sverige under senvåren 2014.

Ligger detta i linje med vad väljarna anser som viktiga frågor? Ja, delvis. Enligt SOM-institutets senaste undersökning, som genomfördes under hösten och vintern 2013-14, är de stora valfrågorna:
1.  arbetsmarknad
2.  utbildning
3.  sjukvård
4.  integration/immigration
5.  äldrefrågor
6.  sociala frågor/problem
7.  miljö/energi
8.  ekonomi
9.  lag och ordning
10. familjepolitik

Att vård och omsorg ligger i topp märks tydligt på plats i Almedalen. Många av landstingen är på plats, likaså en hel del vård- och läkemedelsföretag samt patientorganisationer. Att de senare är på plats är glädjande. De är ofta duktiga på att vara delaktiga och få ut sina budskap.

Bra så långt. Men problemet med Almedalsveckan, när den årligen spränger gränserna för antalet evenemang, är att det blir allt svårare att hitta, och hinna med, det som känns intressant och angeläget. Titta på den här listan över antalet evenemang i programmet. Ett axplock ger en tydlig bild av utvecklingen:
2014: 3308 evenemnag; 2010: 1396 evenemang; 2008: 662 evenemang;  2005: 250 evenemang; 2002: 90 evenemang; 2001: 52 evenemang.

Trots den enorma ökningen rekommenderar jag alltid intresserade att åka dit, ägna några timmar åt att söka igenom programkatalogen och delta i de öppna diskussionerna. Det är väl värt det. När mina barn blir några år äldre ska de få följa med och lära sig en del om hur demokratin fungerar i praktiken.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här