Stor dag i Norge för apotekare och receptarier
Foto: iStockphoto

Stor dag i Norge för apotekare och receptarier

10 nov 2009, kl 15:12
3

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I förra veckan tog hälsoministern i Norge, Anne-Grete Strøm-Erichsen, beslutet att ge apotekare och receptarier begränsad förskrivningsrätt för Tamiflu och Relenza. (En del journalister både i Norge och Sverige har skrivit att läkemedlen nu är receptfria, vilket alltså inte är fallet.)

Förskrivningsrätten är begränsad i det avseendet att ett utav nedan kriterier måste vara uppfyllda:

1. Personen uppvisar symptom på influensa och det har inte gått mer än 48 timmar efter det att symtom presenterat sig.
2. Personen tillhör riskgruppen (exempelvis hjärtkärlsjukdom, diabetes, luftvägssjukdom – för fullständig redogörelse, se länk 1) och är i närkontakt med någon som har influensa.  

Om inget av dessa kriterier är uppfyllda och patienten vill ha Tamiflu eller Relenza eller om apotekare eller receptarie bedömer att det är befogat så ska ska kunden hänvisas till läkare.

Torsdagen den 5:e november var det alltså första gången som apotekare och receptarier fick begränsad förskrivningsrätt i Norge. En historisk dag, om än i en trist kontext, svininfluensan.  

Avgörande för beslutet var enligt den norska hälsoministerns pressutskick den ökade och förenklade tillgängligheten till medicinen som apoteken kan erbjuda. Dessa mediciner har ju bäst verkan om de tas tidigt i sjukdomsförloppet (inom 48 timmar). Anne-Grete Strøm-Erichsen väljer också att lyfta fram att detta avlastar primärvården samt behovet av att avlasta läkarna som är tungt belastade med bland annat vaccinationer. Allt för att underlätta hanteringen av pandemin som drabbat Norge hårdare än andra västländer.

Jag hade möjlighet att arbeta i Norge i förra veckan i en mindre stad med cirka 30 000 invånare. Det var överlag mycket god respons ifrån kunderna. Flera välkomnade initiativet och berättade att detta underlättat för dem samt tackade för den goda vägledningen de fick ifrån oss i personalen på apoteket.

Vill även poängtera att det gick oerhört snabbt från beslut till handling. Apoteken fick inte mer än ett dygn på sig för förberedelse. It-stödet, som i Sverige varit en plågsam och utdragen process att följa, uppdaterades i Norge snabbt för att anpassas till de nya direktiven.

Det finns många fler områden inom vilka vi apotekare och receptarier kan hjälpa till att avlasta sjukvården och i en ännu högre grad bli en del av den. Det finns en outnyttjad potential på apoteken som jag tycker det är viktigt att vi tar tillvara på. Det är därför positivt att vårt grannland uppmärksammar detta som ett sätt för apotek att avlasta vårdkedjan.

Är man bara lite visionär så finns det hur mycket utvecklingspotential som helst i branschen, inte minst i Sverige då så mycket fortfarande är ”ogjort” här jämfört med i andra västländer. I denna artikel för att nämna något kan man läsa om apotekarledda diabetesprogram i Chicago, USA, som sparar 1467 USD/patient/år.

Hoppas nu fortsatt att TLV får ett uppdrag om ersättning för farmacevtiska kunskapstjänster. Detta vinner inte bara branschen på utan det finns även en möjlighet att spara pengar för landstingen, genom omfördelning av resurser samt inte minst möjliggörs en bättre och mer tillgänglig service för kunderna!
 

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här