På seminariet Framtidens farmaci i går talade Stefan Carlsson om svårigheten att som statligt monopolföretag förbereda sig för en kommande konkurrenssituation.
Det är som en gråzon, sa han, och i alla lägen kan man inte vara totalt öppen. Frågan är vad det gör med personalen på golvet att under en lång period veta ATT intensiva diskussioner förs, men inte få inblick.
Om man leder ett megaföretag som Apoteket in i en förändring säger det sig självt att personalen inte kan bli informerad om stora strategiska planer förrän de ska implementeras.
Stefan Carlsson pratade om detta dilemma igår, där det å ena sidan är viktigt att ett monopolföretag kan granskas öppet, men å andra sidan finns ett krav på företaget att förbereda sig inför kommande konkurrens.
I många andra storföretag är kanske personalen helt ovetande, och har inte ens anledning att känna sig otrygg.
Den lyxen har inte de tusentals farmacevterna på landets apotek. Reje och hans folk är i full gång, de som har inflytande över honom lobbar för fullt.
Hittills har tongångarna varit att Apoteket ska stärka sin ställning, stå bättre rustade – med ringmur, vallgravar och dragna lansar ska företaget kunna försvara sig mot yttre fiender, konkurrensen. Det är en bild som jag tror att personalen kan ställa sig bakom och känna sig trygga med. Vi och dom.
Problemet är bara att fler och fler argumenterar för att Apoteket som företag måste splittras för att konkurrens ska vara möjlig. Flera talare under framtidens farmaci talade om att dela in alla butiker i enheter för utförsäljning. Tim Wilsdon från konsultföretaget CRA International som på LIF:s uppdrag analyserat den svenska läkemedelsmarknaden, talade om att dela upp Apoteket AB så att själva apoteken blir en del, och resten samlas i en supportenhet.
Dag Johannesson, tidigare chefsjurist på Apoteket AB, har länge varit kritisk till de direktiv Lars Reje har fått. I går talade han om att dela in alla landets apotek i sex likvärdiga cluster för utförsäljning, där staten endast skulle tillåta en ägare per cluster. Resten, infrastrukturen, skulle behållas.
Frågan är hur Stefan Carlsson ska lyckas svetsa samman sitt gäng mot bakgrund av dessa tongångar.
Ibland undrar jag också hur man överhuvudtaget kan göra några vettiga planer alls när det är så många variabler som kan ändras samtidigt. En matematik i den högre skolan.
Kanske är det då en fördel att ha en hemlig gråzon: ?Det är mycket på gång. I can tell you but then I have to kill you?.
Och vem vet, kanske är det trots allt det bästa för personalen, att leva i tron att ledningen har stenkoll.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Ibland tycks facken informeras, men de får inte informera sina medlemmar!Märkligt och knappast alltför välmenat.
Tycker inte det är någon skillnad mot hur apoteket och ledningen har varit innan. Man är van att det är otydligt och görs omorganisationer ofta.
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här