Ett brett spann av frågor ställdes på årets presskonferens med nobelpristagarna i medicin eller fysiologi. Allvarliga frågor varvades med mer lättsamma funderingar. Men trots denna dynamik lyckades John Blund besöka Nobelsalen.
Själv satt jag på helspänn de dryga sextio minuter som presskonferensen varade. Efter Hans Jörnvalls varma välkomnande fick Harald zur Hausen, Françoise Barré-Sinoussi och slutligen Luc Montagnier kort presentera sig för den samlade pressen, för att därefter tålmodigt diskutera alltifrån HPV-vaccin och hiv-problematiken till vad de tycker om Stockholm.
?Det är inte första gången jag besöker Stockholm och jag tycker att det är en fin och gästvänlig stad, svarade de tre pristagarna. Men det är för mörkt här och vädret idag är lite tråkigt.?
Självklart ställdes även en Gallo-fråga, dock förtäckt i följande formulering ?det finns ju forskare som inte sitter här idag? vad har ni för kommentarer om detta?? Men det spåret styrde Jörnvall om.
?Vi är här i dag för att prata med de forskare som har belönats med nobelpriset i medicin eller fysiologi och deras arbete”, replikerade Jörnvall blixtsnabbt innan någon av kandidaterna hann yttra sig.
Den intressantaste frågan, som jag tror att många av oss grunnar på, ställdes av en student från Sydafrika. Vad är det som skiljer er nobelpristagare från andra forskare, vilka karaktärsdrag har en bra vetenskapsman eller kvinna? Svaren var till viss del enhetliga men också något spridda.
Barré-Sinoussi tycker att motivation, tålmodighet och entusiasm bör finnas hos varje forskare och hon avslutar svaret med citatet ?if you wish you can?.
Montagniers svar liknade Barré-Sinoussis men med tillägget att en förmåga att samarbeta och interagera med andra forskare har stor vikt.
Zur Hausen menade att originella idéer och en styrka att inte alltid tro på vetenskapliga dogmer är viktigt för att bli en framgångsrik forskare. Audiensen skrattade till åt andra delen av zur Hausens svar. Tidigare under frågestunden ombads han nämligen kommentera hur de var att ?arbeta mot dogmen att herpesvirus orsakar livmoderhalscancer?. Enligt zur Hausen har det funnits olika hypoteser om etiologin bakom livmoderhalscancer, men att någon av dessa skulle vara en dogm vänder han sig emot.
Det var på det hela taget en uppsluppen stämning på presskonferensen, och det var delvis de tre pristagarnas förtjänst men guldkornet stod Jörnvall för.
Doris Lessing har sagt att nobelpriset var bland det värsta som har hänt henne, eftersom det hindrar henne från att skriva. Och en fråga som ställdes var om zur Hausen, Barré-Sinoussis och Montagniers känner på samma sätt.
“Ja, tycker ni att vi hindrar er från att skriva, inflikade Jörnvall ironiskt innan trion kom sig för att svara.”
Skrattsalvorna ljöd i Nobelsalen.
När sista frågan ställts och applåderna stillats, samlades många av journalisterna runt pristagarna för att ställa fler frågor. Den sovande mannen hade vaknat, men visade inga tecken på att gå fram till podiet. Konstigt tänkte jag, han om någon borde väl ha kompletterande frågor.
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här