Själv avslutar jag sommaren med dieten härodlat

12 aug 2013, kl 09:39
1

Hanna Gyllensten
Apotekare och postdoc på Göteborgs universitet och Karolinska institutet

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Läser de senaste inläggen i kostdebatten. Forskare från Karolinska institutet och Göteborgs universitet kritiserar LCHF-dieten med hänvisning till stigande kolesterolvärden. Självklart blir det en stor debatt.

I vänstra ringhalvan har vi utmanaren som önskar att vi ska äta mer fett (vilket tydligen inte behöver betyda att man ska äta mer animaliska produkter, även om den uppfattningen verkar vara spridd) och närmast beskyller motståndarna för att vilja tvångsmata befolkningen med läsk och annat socker. Till höger hittar vi "regerande mästaren" som vill att vi ska äta mindre socker och fett (till exempel Livsmedelsverkets rekommendationer), och som i hemlighet tycks tro att utmanaren vill att vi ska frossa i tårta och chips.

På båda sidor hittar vi namnkunniga läkare och andra professionella som man borde kunna lita på. Idag känner väl dessutom alla minst en handfull vänner och bekanta som testat LCHF-kost, dieten följs enligt Demoskop av var fjärde svensk. Både resultaten och uppfattning om LCHF-kostens innehåll tycks variera. Under våren dök dessutom en nygammal bubblare upp igen –  svält tre dagar i veckan och lev längre. Även denna har ivriga förespråkare både hos allmänheten och bland de professionella.

Jag försöker hitta någon form av vetenskaplig grund för allt detta, men det visar sig vara svårt. Tittar först på SBUs rapporter där jag hittar en komplettering av en äldre rapport på tema 'Fetma – problem och åtgärder', men även kompletteringen är från 2004 så många studier lär ha kommit till sen dess. En snabb sökning på PubMed på nyckelord som övervikt och diet ger närmast oändligt antal träffar (39 000 träffar varav 6 500 systematiska litteraturöversikter). Tog fram två nyare översikter från BMJ: Den ena rapporterade att man kan nå viktnedgång genom att dra ner på sockerintaget medan den andra rapporterade att minskat fettintag kan leda till minskad vikt.

Själv blir jag efter vårens väl optimistiska odlingsplaner tvungen att avsluta sommaren med dieten ”härodlade” ärtor och bönor. Efter böngrytan sätter jag mig på altanen med en mer lättsam tidning. I Allt om vetenskaps senaste nummer (7-2013) ifrågasätts avsaknaden av spannmål i det som brukar omnämnas stenålderskost. DEtta utifrån fynd som visar att människor åt bröd redan för 30 000 år sedan (tydligen innan pilbågen började användas), och i Afrika åt man gräs redan för 105 000 år sedan.

Den gamla devisen lite av varje kanske inte är så dum trots allt?
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det finns massor av försök till Quick fix av olika slag. Det man lätt glömmer bort är det enda som vi alla vet fungerar. Less in-more out. Ät mindre rör dig mer. Enklare än så kan det inte vara. Det kräver disiplin och prioritering men det ger mindre bukomfång, mer ork och bättre ekonomi.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här