Säkert osäker

29 jan 2015, kl 10:53
0

Mikael Hoffmann
Läkare, chef för stiftelsen Nepi

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Alla våra beslut fattas på mer eller mindre osäker grund. Vi är bara så vana vid det i vardagen att vi inte ser det. I andra situationer bemödar vi oss mer att beskriva och hantera osäkerheten. För läkemedel gäller det särskilt nytta i förhållande till risk vid Läkemedelsverkets beslut om marknadsföringsgodkännande av läkemedel. Även Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, lyfter mer och mer fram osäkerheten i sina beslut om läkemedelsförmån. Senast för nya läkemedel vid hepatit C där TLV slagit fast att myndigheten kan acceptera en större osäkerhet i underlaget vid en hög svårighetsgrad på det tillstånd som skall behandlas. 

Men osäkerhet vid beslut om läkemedel finns inte bara vid gruppjämförelser vid myndigheter för enskilda läkemedel. Vid framtagande av behandlingsriktlinjer eller rekommendationer måste flera olika osäkerheter för olika behandlingar vägas mot varandra. Och för den som fattar beslut om en behandling, den som expedierar ett läkemedel och framför allt för den som skall behandlas är det uppenbart att osäkerheten vid beslut för den enskilda individen är en ännu större och svårare fråga.

Det är därför välkommet att de fyra myndigheter som anordnar årets läkemedelsriksdag (förutom Läkemedelsverket och TLV även SBU och Socialstyrelsen) valt ämnet ”Osäkerhetens pris – beslut på bräcklig grund.” Det handlar om så mycket mer än farmakovigilans: 

Vad betyder osäkerheten kring läkemedels effekt och säkerhet
•för dig som patient vid valet  av behandling?
•för dig som läkare när du bestämmer behandling av din patient?
•för dig som farmaceut när du expedierar ett läkemedel och ger råd till patienten?
för dig som deltar i arbetet med nya riktlinjer och rekommendationer?
•för dig som verksamhetsansvarig och politiker när det gäller diskussioner om nya läkemedels plats i behandling?
•för dig som journalist när du skall rapportera om läkemedel?

Vem bör gå på läkemedelsriksdagen den 3 mars? Tycker du att någon av ovanstående fråga berör dig så titta gärna närmare på programmet, anmäl dig, ställ frågor och deltag i mentometeromröstningar.

Jävsdeklaration: Jag kommer vara moderator under dagen och vill naturligtvis gärna se just dig där! Har du någon särskild tanke eller fråga kring ämnet inför dagen så hör gärna av dig i förväg på info@nepi.net.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här