Rädsla smittar snabbare än information

15 okt 2014, kl 09:34
1

Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Ebolautbrottet fortsätter att rasa i Västafrika och ingen ser något slut i sikte i närtid. Utbrottet har bland annat lett till en kollaps av sjukvården, att andra allvarliga sjukdomar ignoreras och att ett stort antal barn blivit föräldralösa. Det är en pågående katastrof. 

Här hemma får några av mina bekanta på Facebook panik när det rapporteras ett misstänkt ebolafall i Sverige och funderar på om zombieapokalypsen nått oss nu. Detta trots att Folkhälsomyndigheten och andra experter tydligt informerat om att risken för spridning av ebola i Sverige är låg.

Det är som att viss information inte går fram. Har medierna ett ansvar där? Häromdagen hajade jag till när flera medier rapporterade om att ebola kan bli eller redan är luftburet. Men stämde det? Nej. Enligt WHO eller statsepidemiologen Anders Tegnell eller professor Björn Olsen finns det inget som tyder på det i nuläget. Men hur många nåddes av informationen att ebola faktiskt inte smittar via luften? Antagligen betydligt många färre än de som blev uppskrämda av den överdrivna nyheten.

Rädsla är en utmärkt grogrund för ryktesspridning och konspirationsteorier. Häromdagen skrev någon att C-vitamin är det bästa botemedlet mot ebola. En annan har informerat regeringen att kolloidalt silver är bäst. Ytterligare några påstod att läkemedelsbranschen vill ha ett ebolautbrott för att kunna sälja sina läkemedel dyrt.

Vi kan skratta åt det nu. Men skulle ett ebolafall dyka upp i Sverige kan vi stå inför en paniksituation hos befolkningen som snabbt kan bli okontrollerbar. Vad kommer medierna att ha för roll i detta? Det återstår att se, men jag minns den totala ambivalensen kring rapporteringen om H1N1-pandemin 2009. Ena dagen rapporterades det om paniken för att vaccinet inte skulle räcka till alla och nästa dag kunde vaccinet få dig att gå baklänges. 

Vad händer med förtroendet när man skriker varg hela tiden? Jag tycker verkligen att medier ska fortsätta rapportera om ebola. Det ökar allmänhetens medvetenhet, vilket kan bidra till att det tillsätts resurser för att bekämpa smittspridningen. Men jag skulle önska en mer balanserad rapportering som inte går ut på att jaga klick.

Ebola är läskigt. Men i nuläget är det långt mycket läskigare för människorna i Västafrika än för oss. En ebolasmittad som vårdas i Sverige ändrar inte på det.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här