Jag har tidigare beklagat mig i bloggen om att insatser på apotek är svåra att mäta på en högre nivå. Då önskade jag att det fanns något sätt att mäta vad vi på apotek faktiskt gör. Studier som gjorts har ju visat att det inte ges medicinsk information och att vi mest är tysta i kundmötet.
Men det stämmer inte överens med min bild av vad vi gör varje dag. Att kunderna är tacksamma vet vi ju och tårtor till personalen, stickade bebiskoftor och andra små gåvor vi får är konkreta bevis på det. Men vi har inte tillgång till samma typ av dokumentation och uppföljning som kliniska farmaceuter, vilket gör utfallet av vårt arbete svårmätbart. Och syns man inte, finns man inte – åtminstone inte när lönsamhet av farmaceutiska tjänster ska utvärderas.
Nu kommer dock en chans för oss att göra vår insats synlig: Nästa vecka, den 9-15 april, är det farmaceutisk temavecka eller seniorvecka på apoteken. Alla kunder över 75 år ska erbjudas en EES-sökning på sina recept. För er som inte är bekanta med EES så står det för Elektroniskt expertstöd och är ett besluts- och kunskapsstöd för farmaceuter på öppenvårdsapotek.
Oavsett hur länge jag pluggat till apotekare och hur många påbyggnadskurser i klinisk farmaci jag läst kommer jag aldrig att kunna alla läkemedelsinteraktioner. Jag hinner inte heller titta på tidigare uthämtade inaktuella recept och se om det finns interaktioner där. Därför är det nu så fantastiskt när vi farmaceuter på apotek kan använda oss av EES för att kunna upptäcka eventuella problem. Snabbt går det dessutom!
EES är tänkt som ett verktyg för farmaceuten i dialogen med kund. Många av interaktionerna är inte kliniskt relevanta och tas aldrig upp med kunden. Kunderna kan därför inte heller få ett utdrag ur EES, eftersom det skulle kunna skapa oro. Det är alltså en utmaning för oss att kommunicera kring interaktionerna på ett bra sätt, men det är ett fantastiskt verktyg för att kunna kommunicera mera!
Jag tror också att de flesta kunder kommer att uppskatta initiativet. När jag har varit ute och pratat för pensionärsföreningar och andra organisationer brukar jag berätta om EES. Det väcker alltid intresse och informationsbroschyrerna går åt snabbt. De flesta kunder brukar också tacka ja när man frågar om de vill ansluta sig till EES. Att det är en gratis tjänst som redan finns hos alla apotekskedjor gör det ju bara ännu bättre.
Statistik kommer att tas ut på hur EES använts under den farmaceutiska temaveckan, och hur åtgärder vidtagits (alltså hur många signaler i EES som stängts). Veckan ligger till grund för ett fristående forskningsprojekt som finansieras av Sveriges Apoteksförening, eHälsomyndigheten, Linnéuniversitetet och fackförbundet Unionen.
Nu har vi alltså en chans att visa något vi gör på apoteket, och indirekt vilken nytta vi kan göra! Resultaten kommer inte att kopplas till enskilda apotek eller apotekskedjor, så detta är något som vi gör tillsammans alla apoteksfarmaceuter, oavsett arbetsgivare. Det finns en webutbildning i EES på eHälsomyndighetens hemsida som kan användas som förberedelse inför veckan. Den rekommenderas varmt. Det allra mest fantastiska är om vi under den kommande veckan kan förbättra läkemedelsanvändningen hos Sveriges äldre, men det är ännu mer fantastiskt om det faktiskt går att mäta. Kom igen nu kära kollegor därute, gör många EES-sökningar!
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
I början av 70-talet förekom interaktionsutbildning, där Ingvar Sjöholm och J Lars G Nilson åkte runt och föreläste om interaktioner på Apotekarsocietetens möten i landet. Tanken var att de skulle vara en ny kontrolluppgift. Beträffande EES så importerade väl Farmaceutförbundet systemet från USA för tester på 90-talet. Jag minns jag hade invändningar att facket skulle vara en utvecklingsavdelning till Apoteket. Men de fick pengar senare av Apoteket AB för sina utlägg.
Beträffande effekten av apotekens arbete, så ger det effekt eftersom läkemedlen som expedieras har ju bevisad effekt och därför blir apotekens insats bevisad och verksam. Problemet är att hälften inte följer ordination och att inte apoteken följer följsamheten via medicinuttagen. Här finns möjligheter att förbättra effekten med koll av följsamheten.
Det är inte alltid vi inser de verkliga problemen. Tag apoteksforskningen t.ex där det forskas på allt utom den väsentligaste frågan är vårt apotekssystem utan apotekare på alla apotek lika bra som om apotekare fanns på alla apotek. Det viktigaste är att ha sunt bondförstånd. Salig Sigvard Hammar sa en gång: Tänk att det gått så långt i detta land att sunt bondförstånd har blivit en yrkesmerit extraordinaire,
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här