Mumma för parallellhandlare

7 maj 2013, kl 09:56
0

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Jag är inte riktigt säker på att vi förstår vidden av det ekonomiska stålbad som grekerna nu genomlever. Vi tycker de är lite fånigt känsliga när de reagerar på Lisebergreklamen med barn som gråter över att de tvingas åka till Kreta istället för Liseberg. Men turismen är kanske snart det enda som tillnöds går runt i det krisdrabbade landet och då kan man nog bli lite överkänslig.

En av alla kriser som Grekland genomgår är bristen på läkemedel. De kraftiga nedskärningarna har också drabbat läkemedelsindustrin, i vissa fall har priserna sänkts med närmare 25 procent. Samtidigt ligger många sjukhus efter med sina betalningar och företagen säger sig inte ha fått betalt på flera år. Ett resultat av detta är att vissa företag dragit in leverenser till Grekland, danska Novo Nordisk slutade till exempel sälja sina dyrare insuliner efter att grekiska myndigheter beslutat sänka priset.

Men de kraftiga prissänkningarna har också resulterat i en ökad parallellexport. De läkemedel som levereras till Grekland exporteras ut och dyker upp på ett apotek nära dig. Greklands ekonomiska stålbad är nämligen mumma för parallellhandlare.

För de svenska apoteken sägs ju just möjligheten att köpa parallellimporterade läkemedel till ett lägre pris än de svenska vara en viktig födkrok.  
De grekiska apotekens branschorganisation uppger att det rör sig om runt 200 olika läkemedel som det är brist på, däribland antibiotika, läkemedel mot hepatit C och immunsuppressiva preparat.

Parallellhandel är helt lagligt, den fria rörligheten av varor är en hörnsten inom EU. Men samtidigt är förstås handel med läkemedel en egen historia. Inom läkemedelsområdet är prissättningen reglerad och produkterna till stor del betalade av samhället. Branschorganisationen Lif vill att man åtminstone tillfälligt skulle förbjuda parallellexport från Grekland.

De grekiska myndigheterna har försökt förbjuda exporten av vissa läkemedel, även om det egentligen bryter mot EU-bestämmelserna. Och man har också börjat jaga handlare och apotek som man misstänker bryter mot det grekiska förbudet. Men det tycks fungera dåligt.

Vissa talar om att det kan vara dags för Grekland att införa tvångslicensering av vissa läkemedel för att försäkra medborgarna om behandling. Personligen tycker jag faktiskt det är något motbjudande att mina subventionerade läkemedel egentligen skulle ha expedierats på ett grekiskt apotek.

 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här