Men jag undrar om krutet läggs på att väcka rätt person?
Bengt-Olof Boström tog apotekarexamen 1966.

Men jag undrar om krutet läggs på att väcka rätt person?

25 sep 2008, kl 18:00
2

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Handeln med illegala läkemedel ökar ständigt. Det kan tyckas tjatigt
att peka på riskerna med att produkterna kan vara både overksamma och
direkt farliga, men de flesta svenskar verkar inte ha tagit in
budskapet. Nu har de falska läkemedlen börjat dyka upp på apotek i
Europa och jakten på skurkarna måste öka.

En enkel och snygg hemsida, en stilig logga med ord som hälsa och lycka, därtill ett foto på en lagom snygg person i vit rock. Det är några av ingredienserna som behövs för att koka ihop den succéesoppa som läkemedelsförsäljningen på internet är. Den får en allmänbildad, riskmedveten, något stressad person över 25 att känna sig trygg nog att handla mediciner på internet. Allt enligt Läkemedelsverkets profilanalys av hur en sådan person är. De motsvarar 35 procent av den svenska befolkningen och det är mot dessa som deras kampanj som ligger i startgroparna ska vända sig.

?Vi ska väcka den sovande medicinmannen, han som tror att han vet allt, sade Kerstin Hjalmarsson från Läkemedelsverket på ett seminarium anordnat av Lif om förfalskade läkemedel, som ägde rum i veckan.?

Men jag undrar om krutet läggs på att väcka rätt person? Ett av ämnena på seminariet var frågan om när det första förfalskade läkemedlet dyker upp på ett apotek. ?När som helst?, svarade representanter från läkemedelsjättarna, ?Förmodligen aldrig? hävdad representanter för Europas parallellimportörer, som ofta blir skuldbelagda i den här frågan. De menar att industrin blåser upp problemet för att sedan ta på sig hjältekostymen och agera räddare av de utsatta konsumenterna. Och visst måste det vara härligt för en industri som ofta får spott och spe för sina buffliga metoder och smutsiga mjölpåsar att själva få jaga bovar och bli the good guys.

Men mycket talar för att problemet faktiskt redan är här och bilderna på smutsiga källarlokaler i Pakistan där talk och bläck blir läkemedel talar för sig själva. Än så länge har ingen falsk produkt upptäckts på något apotek här i Sverige, men i Storbritannien har flera fall av falska läkemedel letat sig in i den kontrollerade distributionskedjan. Det rör sig inte bara om så kallade ?life-style? preparat utan också om medel mot cancer, schizofreni och hjärtsjukdomar. 

Handeln på internet växer och visst behövs insatser mot den också. Men i en tid när säljställen för läkemedel är på väg att bli fler blir frågan om vad som kommer ut i de verkliga butikerna viktigare än någonsin. Polis och tull säger att gällande lagar och små resurser gör det svårt att sätta dit de skyldiga som kan finnas överallt i distributionsleden. Straffsatserna för att förfalska läkemedel är låga i Sverige, ett-två års fängelse. Mer samarbete och tydligare politiska direktiv både från EU och nationellt efterfrågades av såväl industri som myndigheter. Min känsla är att det inte är en sovande medicinman som måste väckas utan slumrande politiker. Men inte en enda politiker hade tagit sig dit. Skicka en väckarklocka till Rosenbad någon?

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. När det kommer till att kunna tjena en hakka då finns det “inga gränser” på alla påhittiga idéer för att bluffa vem som helst. Den som förlorar är kunden som inte får det dom betalar för och företaget som tappar förtroendet.
    När jag som utomstående påpekar brister då får man bara tillbaka att “Allt är väl”, “Vi har löst det” etc. Detta gäller inte bara inom läkemedel utan andra företag inom andra produktområden som är mycket dyra och eftertraktade. Hur skall dock en vanlig kund se skillnaden på en äkta och inte äkta vara? Man köper i god tro en dyr produkt utomlands och när man kommer till tullen så lägger dom vantarna på produkten och så står man där med lång näsa. Det finns ju ingen tullexpert då man behöver dom. Och dom som kan något om äkta eller inte är så få.
    Men det finns en lösning på problemet och det är med en etikett som är säker (Glöm hologram). Tekniken heter Latent Image Technology och det finns bara en tillverkare. http://www.miragelit.com

  2. LIT bygger på att en produkt med en LIT etikett är äkta.
    En produkt utan en LIT etikett är icke äkta (man tar det säkra för det osäkra)
    LIT är gjord så att vem som helst skall kunna verifiera etiketten var som helst och när som helst med ett enkelt medel. En kund skall innan betalning kunna veta om produkten är äkta eller inte. Finns det ingen etikett då skall man inte riskera att köpa den.

    Det förekommer så mycket produkt kapning att allt man köper kan man inte veta om det är äkta eller inte. Reservdelar för bilar är en annan marknad som är en otroligt lukrativ marknad för produkt kapning. Vindrutestorkare, oljefilter, tändstift, etc. som tycks vara obetydlig men efterfrågan är stor på dessa produkter, risken liten och då finns det ett led som förser säljarna med “nästan äkta” produkter.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här