Apoteken måste få lov att tjäna pengar på att sälja läkemedel, speciellt de receptbelagda med höga inköpskostnader. Tvingas apotek i glesbygden och i socialt utsatta mångfaldsområden att lägga ner på grund av lönsamhetsproblem så har vi inlett en resa som kommer att bli förödande för folkhälsan. Det politiska ansvaret kan då komma att starkt ifrågasättas.
Som jag ser det kommer apotek i mångfaldsområden troligen aldrig att bli lönsamma. En viktig anledning är att människor där ofta inte är så köpstarka och därför inte kan köpa kostsam kosmetika, som i dagsläget är det som bär apotekens ekonomi.
Apoteksfarmacevter i socialt utsatta mångfaldsområden är specialister på att överbrygga kulturella skillnader och språksvårigheter för att förbättra läkemedelsanvändningen och folkhälsan hos utrikesfödda med bristande kunskaper i svenska. Så fort det är oroligt någonstans i världen märker apoteken i mångkulturella områden detta genom att antalet flyktingar ökar. Flyktingarna kommer antingen till en närliggande flyktingmottagning eller så flyttar de hem till sina släktingar boende i ett visst område. Många flyktingar har upplevt svåra trauman och lever med ständig stress.
En ovanlig sjukdom, migrationens stress, eller kanske tortyr i hemlandet komplicerar god apoteksservice. Ytterligare komplikationer och försvårande omständigheter kan uppstå då patienter inte delar samma uppfattning om hälsa som apotekspersonalen. Sjukdomskonceptet (till exempel uppfattningen om hur sjukdomar uppstår) eller tidigare terapitraditioner från ursprungslandet kan skilja sig stort. Arbetslöshet och utanförskap förstärker ytterligare symtomen vid många av dessa sjukdomar.
Nationellt och internationellt har forskning visat att invandrares och etniska minoriteters hälsa behöver förbättras för att komma upp till samma nivå som majoritetsbefolkningens. Ur ett hälsoekonomiskt perspektiv bör apoteksservice och folkhälsoarbete i mångfaldsområden således kunna vara mycket kostnadseffektivt, det vill säga ge mycket hälsa för pengarna. Därför är det kostnadseffektivt att tillhandahålla apoteksservice och farmacevtisk vård i socialt utsatta mångfaldsområden.
Lönsamhetsproblem får inte vara det enda argumentet för nedläggning av apotek i Sverige. Den utveckling vi idag ser med nedläggning av mindre lönsamma apotek i utsatta områden får inte fortsätta. Politiker och andra ansvariga aktörer måste på olika sätt stötta dessa apotek om vi inte på sikt ska få en nedmontering av folkhälsan.
Vad är hälsa egentligen värd-ska vi drivas av lönsamhetskrav in i döden?
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här