God vård för den generöse

20 dec 2012, kl 11:03
0

Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Behöver du julklapptips till den som har allt? Kan ett presentkort på kartläggning av arvsmassan vara något? Lyssnar man på vetenskapsjournalisten Lone Frank kan årets julklapp 2013 mycket väl bli ett genom. Lone Frank, som bland annat skrivit boken Mina vackra gener, tror att nyblivna föräldrar snart kommer att få ett usb-minne med sitt barns arvmassa med hem från BB. Tillsammans med broschyren om kolik och gratispaketet med blöjor kommer det ligga där i väskan. Lämna in för analys, låsa in tillsammans med mormors smycken i ett säkert fack eller rama in? Det blir upp till föräldrarna att besluta vad som ska göras med den.

Kanske börjar jag bli gammal men hur informations- och vetenskapslysten jag än är, är jag inte helt förtjust över tanken. Frågan om hur en nybliven förälder ska hantera den här informationen känns både stor och svår att svara på. Är det positivt att en förälder från dag ett ska behöva kalkylera risken för eventuella sjukdomar när de väljer hur de ska ta hand om sina barn, hur de ska äta, om de behöver preventiv behandling?

Men information om våra gener kommer förmodligen att vara lika vardagligt för kommande generationer som surfplattor är för de som växer upp idag. Och som med allt annat blir det en fråga om förutsättningar. Förutsättningar att tillgodogöra sig informationen, förutsättningar att ha råd med de bästa analyserna och de eventuella åtgärderna. Vissa grupper kommer att ha bra möjligheter att hantera informationen och fatta adekvata beslut. Andra kommer at stå handfallna och i värsta fall bli offer för de som vill sko sig på okunskapen.

En annan brännande fråga är hur generösa vi vill vara? Att dela med sig av sina kroppsliga värden, genuppsättningar och levnadsvanor blir å ena sidan en guldgruva för forskningen och kommer att leda den framåt. Men när hela landet blir som en enda stor klinisk prövning, vad händer med dem som inte vill dela med sig? Riskerar de att tittas snett på och betraktas som förrädare? Kommer det att rent utav vara en förutsättning att själv bidra till den allmänna kunskapsbasen för att få god vård? Debatten om att rökare, överviktiga och stillasittande individer inte förtjänar samma vård som andra ger sådana signaler. Den som inte tar sitt ansvar och delar med sig av sina data förtjänar kanske inte att få del av andras. Det tål att tänkas på.

Någonting jag gärna delar med mig av är det faktum att ni är många som läser Läkemedelsvärlden på nätet. I fyra månader har vi nu levt vårt helt digitala liv och både vi och ni har fått lära känna det nya formatet. Under en genomsnittlig månad är det fler än 24 000 unika besökare som hittar till vår sajt. Roligt är att en av våra mest lästa artiklar är en intervju med årets Nippestipendiat  Ali Al-Behadili. En driven apotekare som på eget initiativ startat ett projekt för att utbilda irakier om antibiotikaresistens.

Vi får också reaktioner på mejl och på telefon från er läsare med synpunkter, beröm och kritik. Det säger någonting om att vi behövs och fyller en funktion. I den här branschen med många starka särintressen och ekonomiskt högt spel är vi stolta över att kunna bedriva ett journalistiskt arbete och ge er läsare en bred bild av vad som sker inom de olika områden som vi bevakar.  Jag ser fram emot 2013 tillsammans mer er!

Du som läsare har väl inte missat LmV PLUS? För att vara säker på att inte missa någonting och kunna läsa alla våra reportage – skaffa ett konto på LmV-PLUS. Läs mer här eller hör av dig till oss på redaktionen om du har frågor
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här