Att slänga mat, börjar vi lära oss är bland det fulaste man kan göra, sett ur miljösynpunkt.
Jag vet inte hur många ton vi slänger om året, men många är det, av helt okej käk som vi ratar från tallriken eller slänger när vi rensar i kylskåpet.
Men som sagt vi börjar lära oss att smaka eller lukta på mjölken, köttfärsen smöret, äggen, fisken och grädden innan vi slänger – även om bäst föredatum passerat för en vecka sen.
Det där att inte slänga utgången mjölk eller utgånget bröd är faktiskt något jag var rätt bra på redan innan Livsmedelsverket och miljöorganisationerna sanktionerade det hela, dock i kamp mot den övriga familjen. Den striden kan dock i princip sägas vara över.
Det är däremot inte den som gäller utgångna Alvedon, Ipren, nässprejer och mycket annat som fyller en inte försumbar plats i badrumsskåpet. Förr i världen var jag till skillnad mot mjölken, mycket noga med att slänga gamla mediciner i en plastpåse för vidare transport till närmaste apotek.
Men ju mer insyltad jag blivit i den farmacevtiska världen ju obenägnare har jag blivit. Det där med för gamla läkemedel tycks ju närmast vara en myt.
Någon däremot?
Och syrror och farmacevter som jag, mellan skål och vägg, tagit upp ämnet med tycks inta en tämligen tillbakalutad hållning till det där med utgångsdatum. Så nu finns det en och annan ask därhemma i skåpet som är både ett och två år över tiden.
Problemet är förstås att de inte luktar illa när tiden verkligen gått ut.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Förnuftigt resonerat! Vi kan använda våra läkemedel långt efter utgångsdatum, om de förvarats någorlunda tillfredsställande. Bra för miljön, bra för kostnader, bra för resurshantering. Jag har hittills aldrig träffat på ett symtomlindrande läkemedel som inte haft effekt trots att det gått flera år efter utgångsdatum. Vid behovs-mediciner har, åtminstone för mig, en tendens att inte ta slut.
Jag håller med. Varför ska jag slänga all medicin just på utgångsdagen?
Jag har pratat med ett Apotek om detta och dom anser väl att om man förvarar sina mediciner i t.ex. en SVAL – inte kyskåp- så ska dom klara sig längre.
Man kan väl ändå prova om det hjälper. Jag har en påse av lite av varje, som gått ut. Ska jag spara den eller lämna till Läkarmissionen här i Västerås.
Hoppas på svar innan jag slänger. /Anita
Nå, jag är inte i sitsen att ge andra råd. Jag bara offentliggör mina egna funderingar.
Men den här frågan är som alla andra inte ny. Överläkaren Franz Rucker i Visby försökte för några år sedan på DN-debatt väcka medvetenhet om många läkemedels i det närmaste obegränsade hållbarhet. En moderat riksdagsman, läkaren Finn Bengtsson, har också motionerat om att man bör se över systemet med utgångsdatum.
Nils; som jag förstått det, är dagens utgångsdatum den tid som tillverkaren garanterar att produkten har samma effekt som vid tillverkningen. Man har helt enkelt studier. Enligt Fass ska de sedan kasseras. Det är som sagt inte detsamma som att läkemedlen inte längre fungerar.
Anita; Så här tänker jag, om du är beredd att lämna in dina utgångna läkemedel till Läkarmissionen då är det väl inte något som hindrar att du använder dem själv?
Hej alla! Jag jobbar som kemist som tillverkar aktiva beståndsdelar i många läkemedel som finns på marknaden i världen. När vi tillverkar nya mediciner så görs omfattande studier på substansernas hållbarhet. Begränsningarna i hållbarhet är antingen när studien upphörde eller när det visar sig att substansen bryts ner till andra beståndsdelar (kända giftiga eller okända) i så omfattande grad att vi inte längre kan garantera patientens säkerhet. Det är skillnad på mat och medicin – oftast kan mediciner ge biverkningar för att det är inte naturliga saker som vi stoppat i oss i århundraden. Allt syntetiskt ska man vara försiktig med, speciellt när utgångsdatum är passerat. Det har sällan med verkningsgrad att göra!
Såklart Birthe är emot att man sparar utgånga läkemedel, det är ju så läkemedelsföretagen tjänar pengar!
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här