Att slänga mat, börjar vi lära oss är bland det fulaste man kan göra, sett ur miljösynpunkt.
Jag vet inte hur många ton vi slänger om året, men många är det, av helt okej käk som vi ratar från tallriken eller slänger när vi rensar i kylskåpet.
Men som sagt vi börjar lära oss att smaka eller lukta på mjölken, köttfärsen smöret, äggen, fisken och grädden innan vi slänger – även om bäst föredatum passerat för en vecka sen.
Det där att inte slänga utgången mjölk eller utgånget bröd är faktiskt något jag var rätt bra på redan innan Livsmedelsverket och miljöorganisationerna sanktionerade det hela, dock i kamp mot den övriga familjen. Den striden kan dock i princip sägas vara över.
Det är däremot inte den som gäller utgångna Alvedon, Ipren, nässprejer och mycket annat som fyller en inte försumbar plats i badrumsskåpet. Förr i världen var jag till skillnad mot mjölken, mycket noga med att slänga gamla mediciner i en plastpåse för vidare transport till närmaste apotek.
Men ju mer insyltad jag blivit i den farmacevtiska världen ju obenägnare har jag blivit. Det där med för gamla läkemedel tycks ju närmast vara en myt.
Någon däremot?
Och syrror och farmacevter som jag, mellan skål och vägg, tagit upp ämnet med tycks inta en tämligen tillbakalutad hållning till det där med utgångsdatum. Så nu finns det en och annan ask därhemma i skåpet som är både ett och två år över tiden.
Problemet är förstås att de inte luktar illa när tiden verkligen gått ut.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Hej Ingert 🙂
Intressant och tänkvärt det du skriver om mediciner och utgångsdatum.
Jag tror ju i min enfald att efter utgångsdatum så är medicinen inte lika verksam längre och därför meningslös att använda.
Menar du att farmcevter vet om att utgångsdatum är en bluff?
Är det olika beroende på vilken typ av läkemedel det är?
Varför skriver man överhuvudtaget ett utgångsdatum? Någon anledning måste det ju finnas till att tillverkaren sätter ut ett sådant.
Med vänlig hälsning
Nils Carlson;Smedjebacken
Ja genom att skriva utgångsdatum kan företaget sälja mer medicin…även om utgångsdatum inte spelar så stor roll
Förnuftigt resonerat! Vi kan använda våra läkemedel långt efter utgångsdatum, om de förvarats någorlunda tillfredsställande. Bra för miljön, bra för kostnader, bra för resurshantering. Jag har hittills aldrig träffat på ett symtomlindrande läkemedel som inte haft effekt trots att det gått flera år efter utgångsdatum. Vid behovs-mediciner har, åtminstone för mig, en tendens att inte ta slut.
Klokt och intressant att ta upp denna fråga!
Min erfarenhet är också att de flesta läkemedel funkar alldeles utmärkt efter utgångsdatum, inte bara två utan kanske tre, eller fem på smärttabletter som alvedon och voltaren. Verkar vara bra ändå, eller så är det placeboeffekten. Antibiotika, beta-pred och andra akutmediciner är man ju mer noga med. Man vill ju inte bli stående mitt i skogen nystucken med ickefungerande betapredtabletter. Men vore det inte intressant om man gjorde en forskning på detta? Finns det kanske renat av men tillverkarna är inte så benägna att gå ut med dessa? Jag förstår ju att det måste finnas ett regelverk och sista förbrukningsdatum men kunde man inte köra med “bäst före” på enklare mediciner som inte är på liv och död och hänvisa till forskningstester?
Jag håller med. Varför ska jag slänga all medicin just på utgångsdagen?
Jag har pratat med ett Apotek om detta och dom anser väl att om man förvarar sina mediciner i t.ex. en SVAL – inte kyskåp- så ska dom klara sig längre.
Man kan väl ändå prova om det hjälper. Jag har en påse av lite av varje, som gått ut. Ska jag spara den eller lämna till Läkarmissionen här i Västerås.
Hoppas på svar innan jag slänger. /Anita
Nå, jag är inte i sitsen att ge andra råd. Jag bara offentliggör mina egna funderingar.
Men den här frågan är som alla andra inte ny. Överläkaren Franz Rucker i Visby försökte för några år sedan på DN-debatt väcka medvetenhet om många läkemedels i det närmaste obegränsade hållbarhet. En moderat riksdagsman, läkaren Finn Bengtsson, har också motionerat om att man bör se över systemet med utgångsdatum.
Nils; som jag förstått det, är dagens utgångsdatum den tid som tillverkaren garanterar att produkten har samma effekt som vid tillverkningen. Man har helt enkelt studier. Enligt Fass ska de sedan kasseras. Det är som sagt inte detsamma som att läkemedlen inte längre fungerar.
Anita; Så här tänker jag, om du är beredd att lämna in dina utgångna läkemedel till Läkarmissionen då är det väl inte något som hindrar att du använder dem själv?
Hej alla! Jag jobbar som kemist som tillverkar aktiva beståndsdelar i många läkemedel som finns på marknaden i världen. När vi tillverkar nya mediciner så görs omfattande studier på substansernas hållbarhet. Begränsningarna i hållbarhet är antingen när studien upphörde eller när det visar sig att substansen bryts ner till andra beståndsdelar (kända giftiga eller okända) i så omfattande grad att vi inte längre kan garantera patientens säkerhet. Det är skillnad på mat och medicin – oftast kan mediciner ge biverkningar för att det är inte naturliga saker som vi stoppat i oss i århundraden. Allt syntetiskt ska man vara försiktig med, speciellt när utgångsdatum är passerat. Det har sällan med verkningsgrad att göra!
Såklart Birthe är emot att man sparar utgånga läkemedel, det är ju så läkemedelsföretagen tjänar pengar!
Erik, var inte oförskämd. Om du väljer att misstro någon så får det stå för dig, men att insinuera att någon bara ger ett visst råd för egen vinnings skull utan vidare bevis är ohyfsat. När jag som städerska ger råd om rengöringsmedel så gör ju inte jag det för att företaget jag jobbar för ska sälja mer såpa, utan för att jag ser att någon har frågor om eller har missuppfattat något som jag kan sprida kunskap om.
Om du har några fakta som säger emot vad Birthe säger (att ämnena i läkemedel kan bli farliga efter bäst före datum) så är det förstås en annan sak, men personangrepp är bara barnsligt.
Kan hålla 40 år efter bäst föredatum
Receptbelagda läkemedel kan behålla sin verkan upp till 40 år efter bäst föredatum, visar en studie som publicerats i Archives of Internal Medicine.
Jamen läkemedelsbolagen är inte så ärliga som man kan tro
Jag använde 3 år gamla penicillin. 4 tabl. Det gick fint.
Bättre än att avluta kuren i för tid.
Hej.jag har champix rökavvänjning tabletter som gick ut 2015 och nu är det 2019.Kan jag ta tabletterna?
Hej . Gäller det citalopram med ? Har paket som är ett år gammalt ? /Eva
Hur är det med utgångna sildenafilpreparat?
Hej!
Kan jag äta tre år gamla järntsbletter??
Hej kan man ta betapred 0,5 som gick ut 2015?
Hur är det med INOTYOL som har Anv, före 0019 04 10?
Hej, gå och köp er nytt läkemedel om ni känner er osäkra och lite fega? 🙂 Alternativt kan ni ringa till vårdguiden 1177. Det hade ju jag gjort! Får nog bättre och snabbare svar hos där hos dem än här på detta forum! (TUMME UPP) 🙂
Torra läkemedel skulle jag tippa håller i 30 år. Kanske lite försvagad verkan bara. Flytande läkemedel skulle jag vara mer försiktig med. Vissa läkemedel kanske innehåller ett ämne som tar bort en farlig bieffekt från läkemedlet och skulle det ämnet bli försvagat blir det farligt. Men då tror jag läkarna skulle säga det när de skriver ut läkemedlet att det är livsfarligt att använda om bäst före gått ut. Allt annat vore konstigt tycker jag. Men det är bara mina personliga tankar om det hela.
Kaliumpermanganat som gick ut 2017, vad kan hända om man använder det i badvattnet?
Hur är det med Thacapzol (sköldkörtel medicin)? Det måste ju fungera. Gått över med 3 år.
Kent, det där säger ju dock inte emot det som Birthe sa, den forskningen. Eller i alla fall den summeringen du tar upp här, innefattar ju att _alla_ receptbelagda läkemedel kan hålla i _upp till_ 40 år. Det Birthe pratade om var exempel på studier med vissa substanser som antingen x eller antingen bryts ner till andra beståndsdelar än ursprungs-substansen, som gör, eller kan göra det giftigt för människor att kunsumera.
Däremot vore det ju bra om dess studier blev mer lättillgängliga till allmänheten där det tydligt visar _vilka_ substanser där giftigt utvecklade beståndsdelar kan uppstå efter en viss tid i substansen som studerades på ifråga.
Så att man själv får kunskapen om vilka läkemedel med utgått datum som en verkligen skall undvika och kassera.
Fungerar min 1 år gamla u235 tablett?
Hej
från Nils
“Varför skriver man överhuvudtaget ett utgångsdatum? Någon anledning måste det ju finnas till att tillverkaren sätter ut ett sådant.”
Det är ju så att allt som förtärs MÅSTE ha en Bäst före datum.
Titta på ditt saltpaket, tror inte det har en bäst före datum som är längre än 3-5 år,
det håller utan problem i 100 år
Samma med socker, sirap etc.
Mikael, allt behöver inte ha bäst-före-datum. Socker, ättika exempelvis har inget. 🙂
Jag fick Naproxen 500mg av läkaren då jag för snart 4 år sen(2018)hade smärta i handled,men använde det aldrig.Utgångsdatum var för drygt 1 år sen(augusti 2020)Kan det fortfarande användas?Har ett ont knä!
Å ena sidan finns det bäst-före-datum och sista förbrukningsdatum (t.ex. för köttprodukter). Bäst-före är precis, vad den säger.
Om man tittar i Fass (alltså för läkemedel) står det inte, att läkemedlet blir farligt efter overksam efter bäst-före datum. Det skulle väl behöva stå där om så vore fallet.
Förresten har bäst före datumet initierats av köpmännen, för å ena sidan deras säkerhet – att ingen kan klaga på varan när bäst-före-datum har gått ut och å andra sidan för att tjäna mer. Jag har tyvärr inte källan till det, men har läst det för många år sedan.
Jag har oöppnade livostin ögondroppar (allergidroppar) som gått ur datum, kan jag använda dem? Jag har läst att allergimediciner håller sig minst 30-40 år efter utgångsdatum, gäller det ögondropparna också?
Ska vara 12-142 månader och 142 månader (12 år) i exemplet Ciprofloxacin ovan…
Kan jag använda Oxycodone som gick ut för 1 år sedan?
Nja, man ska nog tänka till, det verksamma ämnet i din medicin kanske inte har den önskade effekten sedan förbrukningsdatumet det gått ut. Ett exempel på detta: min man har högt blodtryck som han medicinerar med betablockerare (Metopropol). Han kollar sitt blodtryck regelbundet med egen blodtrycksmätare. Han hade en för ett tag sen en förpackning med Metopropol som han inte observerat förbrukningsdatumet var passerat med 2 månader på, han intog dessa utan att veta det och hans blodtryck stegrades pga av sin för gamla medicin.
Lite tveksam om man över huvud taget får sälja mediciner som kan brytas ned till giftiga ämnen. Det borde i så fall vara en varning för detta på förpackningen.
Läkemedels tillverkarna vill även de tjäna pengar på sin verksamhet.
Snillen spekulerar. Tror du att läkemedel inte är toxiska? Inte bara nedbrytningsprodukter är toxiska utan även moderssubstansen. Det är bl a därför de hanteras som de gör. Rätt använda läkemedel räddar liv, fel använda kan avsluta liv. Om man inte vet vad man gör ska man vara försiktig. Flera penicilliner t ex blir toxiska när de bryts ned och kan framförallt öka risken för allergiska reaktioner bl a genom pencilloyler som bildas.
Vissa livsmedel som verkar ofarliga ska man inte heller äta även om de verkar ok, torrmjölk t ex faller sönder till antiinflammatoriska nedbrytningsprodukter. Läs på, info finns och då menar jag inte pseudovetenskapliga skitkällor utan vetenskapligt förankrade källor.
Har Descutan som gått ut 2021 09 kan jag använda? MVH aras
Har Estradot 100mg Östrogenplåster. Gick ut i dec 2021. Undrar om dessa går att använda o få bra effekt? De är ju helt slut i hela landet, och förväntas komma in först i maj 2023. Nån som vet?
Jag tror man är tvungen att se på själva substansen i läkemedlet och bedöma stabiliteten.
T ex Novalucol jag kollade på nyligen innehåller 2 ämnen, Kalciumkarbonat och Magnesiumhydroxid. För bägge har jag inte funnit att de ändras/bryts ned i skyddade förhållanden, dvs förvarade torrt och inte för hett, dvs i alla fall under 80 grader.
Så jag skulle tro att de är oförändrade efter t ex 100 år i tät förpackning. Detta trots att hållbarheten tycks vara angiven till ca 2-3 år.
Så man är tvungen att söka efter info från kemister eller motsvarande som har kunskap om ämnet.
Och i vissa fall skulle jag chansa, t ex när det gäller Alvedon, Ipren och andra läkemedel där utebliven verkan inte medför allvarliga konsekvenser.
F ö har jag inte läst någon gång att för gammalt läkemedel blivit giftigt (till skillnad från när det blivit overksamt).
När det gäller Östrogen är det svårt att hitta data. Det enda jag hittat är undersökning om nedbrytbarheten i miljön, närmare bestämt flodvatten där nedbrytstiden varierar från ca 2 dagar för naturligt Östrogen till 17 dagar för syntetiskt. Det här är alltså när typ Östrogenet kanske passerat en kropp, kissats ut och följt avloppsvattnet via reningsverk (antar jag) och kommit ut i en flod.
Min helt ovetenskapliga gissning är att har det förvarats i sin förpackning i torr omgivning i mellan 5 – 25 grader celsius så är det en god chans att det fungerar som förväntat.
Hur är det med inhalationsläkemedel vid kol/astma? Jag har förpackningar med utgångsdatum från första halvan av 2022. Har skummat tråden ovan men inte hittat något om inhalationspreparat.
Как насчет ингаляционных лекарств от астмы
Läkemedels hållbarhetsdatum sätts efter när de testas.Ingen inom idustrin är intresserad att fortsätta testa gamla läkemedel år efter år. Militären är intresserad gå man vill ha föråd som håller länge och har gjort studier på gamla läkemedel. Biologiska läkemedel som penicillin är känsligare och gamla pctablettet orsakar troligen mer allergiska reaktioner pga nedbrytningsprodukter ,är visat på ampicillin. Rena kemikalier som endel ovan har sannolikt ingen begränsad lagringstid.
Jag vill bara tillägga att det kanske inte bara handlar om hållbarhet, verksamt eller kemisk nedbrytning.
När en läkare skriver ut ett läkemedel så är det utvalt för just det tillfället. Om du efter 5.7 eller 10 år tror eller vet att du har samma åkomma så är det inte invägt övriga omständigheter och tillstånd. Läkemedlet är en färskvara och anpassat för en specifik situation.
Det finns en anledning till att läkemedel inte säljs fritt. Läkare har ett ansvar och dem kan naturligtvis inte stå för det förskrivna läkemedlet om det används vid ett helt annat tillfälle.
Hej, De flesta läkemedel jag har sett så står det Exp “månad” “år”. Det antar jag betyder utgångsdatum och inte menas bäst före datum. Jag vill ju också tro att
t ex alvedon går att använda länge om det förvarats bra. Men jag blev lite sur när jag beställde från apoteket via nätet, de tabletterna skulle jag ha i fall att jag får urinvägsinfektioner vilket kan hända i tid och otid t ex på semestern och långt från apotek osv. Jag gjorde beställningen i april och utgångsdatumet var typ i oktober samma år.. Vanligtvis så brukar ju en förpackning hålla i några år åtminstone. Hade jag varit på ett fysiskt apotek så hade jag reagerat på detta och frågat om de möjligen haft förpackning med längre tid till Exp datum, då hade jag kunna använda medicinen vid ett senare tillfälle eftersom jag kan ju inte riktigt veta när jag plötsligt får urinvägsinfektion igen. Det borde vara ett mer “hållbart” tänk 2023, och t ex använda bäst före datum på de torra läkemedel som inte innehåller ämnen som blir toxiska, att effekten möjligen kan bli lägre är ju i många icke livsnödvändiga mediciner inte livshotande.
Är det så att läkemedel blir dåligt eller inte håller över utgångsdatum så skulle det inte förvåna mig om det beror på att läkemedelsbolagens kemister tillsatt något som gör att de inte håller. Sedan är det väl så att det enligt lag måste vara ett utgångsdatum och att de satt det för att vara på säkra sidan för att skydda sig mot stämmningar, skadestånd etc. Har pratat och även läst längre tillbaks i tiden att det iallafall är relativt säkert att det går bra att använda läkem. upp till 5 år efter utgångsdatum.
Dock vill jag ge råd till er som skriver frågor gällande läkemedel i flytande form.
Det är annorlunda mot ex. förslutna tabletter, flytande läkemedel håller sämre rent biologiskt och är även känsligare för hur det förvarats, temp, solljus och liknande.
Läkemedelsbolagen skulle förlora miljarder om folk använde läkemedel längre än utgångsdatum så det avslöjar nog hur det förmodligen ligger till.
Helt underbart att läsa såna här forumtrådar. Man kan bara konstatera att det bergsäkert är helt ofarligt eller potentiellt dödligt att konsumera utgångna läkemedel, baserat på all tillförlitliga tråden ☺️.
Vad tros om Otinova öronspray som bl.a. innehåller ättiksyra. Törs man ta sig en dusch från en något åldrande burk?
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här