Färre etiska dilemman om förskrivare själva makulerar e-recept

30 aug 2011, kl 16:52
3

Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det är på tiden att behörig förskrivare, via sitt vårdsystem, får möjlighet att själva makulera e-recept som han/hon själv förskrivit samt i förekommande fall även e-recept från annan förskrivare.

Förskrivarna har sedan introduktionen av e-recept varit tvungna att kontakta apoteken för att makulera recept de inte vill att apoteken ska expediera. Det kan bland annat röra sig om att det är fel patient, läkemedel, styrka eller dosering på receptet. Apoteksfarmacevten kan då med hjälp den berördas personnummer göra den önskade ändringen i Receptregistret som numera förvaltas av Apotekens Service. Detta orsakar dock ofta etiska dilemman för farmacevten, speciellt i de fall en förskrivare vill veta om patienten fått preparat från andra förskrivare. Farmacevten har ju tystnadsplikt gentemot sin patient (apotekskund) och kan därför inte diskutera vad som helst med en utomstående utan patientens medgivande. Farmacevten har ju dessutom tystnadsplikt gentemot andra förskrivare.

Pågående samverkan mellan Apotekens Service, flera landsting och Sveriges Apoteksförening kan bland annat möjliggöra att:
• förskrivare själva kan makulera recept,
• farmacevter via sitt receptexpeditionssystem kan se vem som makulerat ett recept och makuleringsorsaken samt att
• farmacevter även i fortsättningen kan makulera e-recept på patients eller förskrivares begäran.

Flera blir vinnare om förskrivaren själv kan makulera e-recept:
• Ökad patientsäkerhet eftersom det hindrar uttag av inaktuella kvarvarande läkemedel.
• Antalet felaktigt förskrivna läkemedel minskar, vilket minskar risken för patienter att hämta ut fel läkemedel.
• Tidsvinst för både farmacevt och förskrivare tack vare den uteblivna telefonkontakten.
• Förskrivaren utsätter inte farmacevten för att hamna i eventuella etiska dilemman vid sådana samtal.

Studier visat att patienter och farmaceuter är nöjda med e-recept. De frigör också tid till den farmacevtiska omsorgen gentemot patienten eftersom mötet vid apoteksdisken inte behöver ägnas åt inskrivning och bearbetning av hand- eller maskinskrivna recept. Visst ska behörig förskrivare själva kunna makulera e-recept utan att involvera farmacevter. Samtalen professionerna emellan kan istället blir mer progressiva med fokus på bättre läkemedelsanvändning, vilket vi alla vinner på.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. När det tydligen är så lätt för läkaren att välja fel styrka eller förpackningsstorlek i listan och trycka iväg ett felaktigt recept, så borde det vara lika enkelt att makulera det. Jag har själv, som pensionerad receptarie, ett par sådana misstag i min läkemedelslista, men jag är ju så väl medveten om det och kan bara låta dem stå där, outtagna, tills året har gått.
    Men alla andra, som inte har den kunskapen?

  2. Utmärkt ide, men hur många recept skall makuleras och vem tar huvudansvaret för detta. Vem har mest tid? Hur delar vi på ansvaret? Kommer det bli svårare att ringa och ifrågasätta huruvida en kund skall ha alla det läkemedel som är på deras receptlista? När läkaren faktisk kan och borde rensat?
    Skall e-recept vara enda formen? Skall valbarheten till pappersrecept slopas. Sekretess kring p-piller för unga tjejer eller för annat som vill hållas utanför listan, hur löser vi isåfall detta för våra kunder/patienter?
    Tycker själv att dubletter alltid ska makuleras då nya recept skrivs ut. Men det gäller att det blir rätt. Skulle kunden ha 10+20mg, har kunden uppfattat det rätt etc? I dessa fall har läkaren oftast bäst kontroll. Även om det ibland vid överlämning mellan olika vårdenheter sker missar.
    Ser att vi på apoteken i dagsläget har en stor roll i att stötta läkarna i deras kontakt med patienterna kring deras läkemedelsanvändning och aktuella recept. Till viss del beror detta kanske på att även läkarna har stor tidsbrist i sin vardag!!
    Generiska preparat med olika namn som ligger på receptlisterna (eftersom det inte alltid förskrivs samma varunummer). Tar alla läkare fullt ansvar för detta? Kommer vi slappna av på apoteken om läkarna får mer “ansvar” att makulera?
    Delat ansvar kan ibland bli ingens ansvar… Kanske??
    I dagsläget finns brister hos en del läkare i deras receptförskrivning och “tänk”. De har inte samma fokus på recept och läkemedel som vi har. Deras tid med patienten innefattar diagnos och andra frågor.
    Jag anser att vi i dagsläget har mer tid med patienten/kunden att gå igenom detta. (jobbar på ett apotek med fokus på hög kompentens och omsorg gentemot kunden, hoppas det håller i sig)
    Istället för att tiden skall läggas på läkarnas redan pressade vardag tycker jag att vi bör lägga fokus på verktyg så att apoteken kan sköta detta på ett bättre sätt. Kanske kan det mätas och på något sätt ges ersättning från staten/landstinget för denna arbetsinsats på apoteken.
    Finns många olika delar i detta att beakta anser jag.
    Tex är det önskavärt att alla patienter har ett ordinationskort som är enkelt att uppdatera vid ändringar i kundens kontinuerliga medicineringar.
    Idén är som sagt mycket bra och det finns mycket att diskutera anser jag. Hoppas på ökat samarbete mellan läkare och farmaceuter.
    Kanske det bör vara farmaceuter i vården som utför makuleringarna på läkarnas initiativ? Och som i detta skede tar ansvar för kundens hela receptlista?
    Låt diskussionen fortsätta eller bara sjösätt idén och fortsätt fila på formerna allteftersom. Allt som ökar patientsäkerhet och minskar samhällets läkemedelskostnader vinner vi ju alla på.

  3. Maria W, vad du komplicerar saker och ting. Som läkare och förskrivare ser jag bara fördelar med detta förslag. Jag skriver ett trettital recept varje dag, och jag kan bara konstatera att det blir fel ibland. Vi vill ju inget annat än att rätta till våra fel på smidigast möjliga sätt. Att sitta i telefonkö till apoteket, eller prata med en på vårdcentralen anställd farmaceut (?) för att få ett felaktigt recept åtgärdat, faller på sin eget orimlighet.

    Tyvärr råder det inte bot på ett annat problem, när kollegor lurats att förskriva knark till narkomaner/bulvaner. Mången gång har man frustrerat hört av sig till apoteket i hopp om att få sådana recept makulerade. Men farmaceuterna får inte svara på om preparatet hämtats ut, eller makulera ett recept som utfärdats av annan förskrivare (som ofta är stafettläkare och inte arbetar kvar). Samhället har nog en och annan överdos på sitt samvete, ansvaret för detta verkar falla mellan stolarna..

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här