Falska läkemedel inte ett utländskt problem

13 apr 2011, kl 14:03
0

Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Vi har hört det förr. Handeln med falska läkemedel ökar. Ändå är det lätt att tänka att det hela tiden handlar om någon annan i något annat land. Men så enkelt är det inte och det är dags att vakna även
för de svenska apoteksaktörerna.

I en undersökning från 2010 uppger runt var sjätte svensk att de köpt illegala läkemedel och ännu fler att de skulle kunna tänka sig att göra det. Den klart största delen sker över internet av folk som delvis känner till riskerna. Smidighet, anonymitet och pris är skäl som köparna ofta uppger ligga bakom beslutet att klicka sig fram till en beställning. Skäl som får dem att omsätta drygt 860 miljoner kronor om året.

Men även om det är lätt att tro det så håller sig inte problemet till den elektroniska världen. Häromdagen dömdes en man i Storbritannien till åtta års fängelse för att ha importerat och distribuerat falska läkemedel från Kina. Genom att paketera om dem lyckades han och hans kumpaner att sälja dem vidare så att de hamnade på apotekshyllor och sjukhusens medicinförråd. Drygt 25 000 förpackningar av falska neuroleptika, cancerpreparat och blodproppshämmare nådde ovetande britter innan bluffen avslöjades. Analyser visar att de bara innehöll en bråkdel av de aktiva substanserna jämfört med originalen.

Än så länge har inget liknande uppdagats i Sverige men det betyder inte att det inte kan hända eller i värsta fall redan har gjort det. Rapporter från resten av Europa talar sitt tydliga språk ? det blir vanligare att icke godkända läkemedel med oklart innehåll når de vanliga distributionskedjorna. Här finns stora pengar att tjäna vilket gör uppfinningsrikedomen stor hos de som är lagda åt det hållet.

Att Läkemedelsverket tycker att problemet med falska läkemedel vuxit sig stort att de den 1 maj startar en ny enhet som fokuserar på just olagahandel är ett annat tecken. Enligt enhetschefen Per-Åke Sandvold är det värsta scenariot just att dessa illegala produkter letar sig in på apoteken och i vården.

Med det i bakhuvudet känns det lite oroväckande att frågan ofta behandlas lite styvmoderligt, som något som händer ?där borta?. EU-parlamentet röstade i februari igenom en ny lag som ska försvåra försäljningen av falska läkemedel. Om den antas av ministerrådet börjar den gälla 2013 och kommer att innebära bland annat att läkemedelsförpackningar ska märkas med ett särskilt spårnummer.

Där kommer personal på svenska apotek och grossistföretag blir högst inblandade i jakten på eventuellt humbug. Det är lätt att slå dövörat till när ett ämne börjar kännas tjatigt. Men jag bara hoppas att även de svenska apoteken och leverantörerna rustar för en hårdare kamp mot förfalskningarna och inte nöjer sig med att det främst handlar om nonchalanta internetköpare som får skylla sig själva.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här