Entreprenör utan butik

18 nov 2009, kl 12:24
2

Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det har hela tiden hetat att omregleringen ska släppa lös alla
entreprenörer i landet som dessutom råkar vara farmacevter. Fokus har
då legat på att öppna eller driva apotek, men att döma av de
pressmeddelanden som trillar in här till redaktionen är det helt andra
typer av bolag och idéer som bubblar upp i den nya marknadens första
skälvande minuter.

Ok, exemplen är inte jättemånga ännu. Men ändå. Det är företaget Heal-it som utvecklat en it-baserad modul som mataffärer kan använda sig av när de säljer receptfria läkemedel. Kunderna väljer varan på en pekskärm, får där information om produkten och hämtar sen ut varan i kassan.

Så har vi det nystartade företaget Läkemedelstjänster vars affärsidé är att sälja kundtjänst och andra informationstjänster till nya apoteksföretag. Tanken är bland annat att de mindre apoteksaktörerna inte ska behöva utveckla egna kundtjänster utan ansluta sig till Läkemedelstjänster.

Och igår meddelade Pharmtech att de lanserar en ny tjänst med läkemedelsgenomgångar direkt till allmänheten. Deras satsnigen beror säkert inte på omregleringen i sig, men deras expansion märks i dessa tider. Det puttrar och rör på sig nu inom branschen. Det som under ett par år varit mest snack håller nu på att bli verklighet.

Men det är inte den lokala apotekaren på hörnet som just nu personifierar entreprenörskap, den idén är just nu mest märkt av problem med ekonomi, it-system, regelverk och dragkamper mellan den statligt ägda Apoteksgruppen och fackets projekt Farmacevtföretagarna. Nej, istället verkar nyskapandet dyka upp i periferin.

Klyschan think outside the box kommer väl till pass.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag tycker visst att “den lokala apotekaren” personifierar entreprenörskap och nyskapande. Hundratals människor har signalerat intresse för att ta över eller nystarta apotek och det finns ett tydligt sug efter att utveckla lokala tjänster. Man kan också tycka att det är fånigt att slå ner på folk som bara vill göra det de tycker att de kan och är bra på. De allra flesta företag är inte snilleföretag.

    Tjänsteföretag som arbetar gentemot apotek behövs också, men de utesluter inte lokalt apoteksföretagande.

    Det handlar också om att tro på affärsidén på ett yrkesmässigt plan. Jag har stor respekt för entreprenörer som vill driva apoteksverksamhet på platser som tidigare ratats av monopolet. På många håll skulle det innebära en tydlig fördel lokalt för de boende, när de slipper gå eller beställa färdtjänst ett par kilometer till ett externt köpcentrum eller liknande. Det är inte dessa entreprenörers fel att omregleringen hittills inte gått deras väg. Man kan mycket väl tycka att dessa energiska människor utför en underskattad samhällsinsats, medan den IT-fiering som präglar en del företagande är något överskattad i förhållande till kundernas verkliga behov. Men låt oss inte väga det ena mot det andra. Båda företeelserna behövs.

    Jag tycker också att om du ska ägna dig åt klyschor, stå gärna för dem. Det finns inget trovärdigt mellanting.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här