En olöslig ekvation?

12 mar 2009, kl 11:51
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

På kort tid har tre nyheter inom läkemedelsområdet fått mig att
verkligen fundera på hur framtiden för svensk hälso- och sjukvård
kommer att gestalta sig. De tre går helt enkelt inte att kombinera på
något sätt i längden utan att det får svåra konsekvenser.

Den första rör statens åter skenande läkemedelskostnader. Nu är ökningstakten snart uppe i 5 % årligen och 30-miljardersvallen är på väg att spräckas. 40 % av ökningen förklaras av moderna, biologiska läkemedel som revolutionerar behandlingen av vissa svåra sjukdomar. Min vän hälsoekonomen skulle upplysa mig om att de är samhällsekonomiskt lönsamma och borde användas mer. Vad beror resten på? Övermedikalisering av populära modediagnoser? Slöa överläkare på äldreboenden? Onödigt dyra terapitraditioner? En sjukare befolkning? Förmodligen lite av allt.

Den andra bulletinen som fick mig att haja till var samtidigt att statsbidraget för läkemedel endast räknas upp med 0,4 %. Detta ter sig fullständigt obegripligt i ljuset av nyhet nr 1 om det inte är regeringens strategi att låta läkemedel bli en gökunge i landstingens budgetar.

Nyhet nr 3 är att det just godkänts ett läkemedel för att behandla prematur ejakulation. Detta leder till en mer filosofisk frågeställning om vad som egentligen är sjukdom och vad som är friskhet? I flera år har trenden varit att allt fler tillstånd upphöjs till indikationer och vips har vi ett läkemedel! Vi får se i just detta fall huruvida ?Riksförbundet för prematura ejakulektiker? kommer att delta i den framtida samhällsdebatten.

Fram tonar en bild av svensk hälso- och sjukvård saknandes en hållbar strategi för att finansiera framtidens läkemedelsbehandling. Det går helt enkelt inte att förena otillräckliga anslag med fri förskrivningsrätt med fler behandlingsbara sjukdomar. Ekvationen går inte ihop! Fortsätter man på inslagen väg är alternativen höjda skatter i landstingen, mindre pengar till annan sjukvård eller begränsad/hårt kontrollerad förskrivningsrätt. Valet av metod blir mer en fråga om politik än om hänsyn till medicinsk vetenskap och samhällsekonomisk analys.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här