Den obetalda praktiken

28 apr 2015, kl 08:05
1

Annons
Andrea Åhlin
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

För att få sin apotekarlegitimation av Socialstyrelsen avslutas apotekarutbildningen med en sex månaders lång praktik på apotek. Innan omregleringen av apoteksmarknaden fick man under dessa månader lön likt läkarnas AT-tjänst. Det var inte en full lön men tillräckligt för att kunna betala sina utgifter och lägga undan någon tusenlapp i månaden.

I och med omregleringen, vilket skedde precis innan jag påbörjade min utbildning, valde de nya apoteksaktörerna att inte betala ut någon lön till de apotekspraktiserande, varpå det statligt ägda apoteket valde att även de göra detsamma. De nya kullarna av apotekarstudenter hänvisades istället att söka CSN för att täcka sina utgifter.

Problemet är dock att CSN endast kan sökas för 20 veckor och vår praktik är alltså förlagd över sex månader vilket motsvarar cirka 26 veckor. Man får med andra ord ingen som helst ersättning under sex veckor. Nu är ju dessutom denna ersättning till största del ett lån som ska återbetalas. Vi har alltså fått det betydligt sämre än vad apotekarstudenter hade för dryga fem år sedan.

Vissa av apotekskedjorna har valt att ge varje student som avslutar sin praktik hos dem en symbolisk summa på cirka tiotusen kronor och ett av företagen har valt att lotta ut vilka av studenterna som får denna summa. Dock väljer de flesta att inte ge något alls. De nya cheferna och regioncheferna för apoteken är ofta inte apotekare själva och de ser till företagets bästa och självklart är ju det att inte betala ut någon lön?!

Jag känner en kvinna som har gjort hela sin fem år långa apotekarutbildning utomlands. I Sverige får hon genomföra ett kompletterande år för att bli receptarie. Under detta år gör hon likt mig sex månaders praktik på apotek. Det visar sig dock att hon inte får CSN för denna tid eftersom hon inte anses vara student. Hon har skrivit till Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, CSN samt kommunen som alla avskriver sig ansvaret och/eller menar att det är upp till varje apotek att välja om hon ska få lön eller inte. Eftersom apoteket i detta fall vill spara pengar väljer de att inte ge henne någon lön. Hon får alltså leva på de pengar hennes familj skickar till henne från utlandet. Hon kommer från ett U-land och är chockad av hur Sverige som I-land fungerar i dessa frågor.

Det mest underliga för mig i allt detta är att ingen riktigt har tagit någon debatt. Ponera vad som skulle hända om man tog bort lönen för AT-läkarna. Jag har i tidigare debattinlägg hänvisat och jämfört mycket med Australien där jag utförde mitt examensjobb. Där får apotekarstudenterna lön för sin praktik. Självklart, eftersom apotekare i det landet är något man satsar på, något med status, något man är stolt att utbilda sig till. När vår lärare för någon vecka sedan frågade oss sistaterminsstudenter vilka av oss som vill jobba på apotek räckte två personer upp handen. Två av kanske sjuttio studenter. Apoteksaktörerna kan ju börja fundera på vilka signaler de skickar genom att visa oss studenter hur mycket värda vi är i deras ögon.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Således gäller alltså att separera den akademiska examen och yrkeslegitimationen från varandra! Låt farmacie magistrar (med “full” masterexamen) efter 6 månaders legitimationsgrundande praktik (“AT”) få legitimarion som apotekare. Motsvarande kan genomföras för farmacie kandidater och receptarielegitimationen. Detta ger universiteten mer tid till utbildningen och öppnar upp för fri konkurrens mellan kedjorna för att attrahera de mest motiverade studenterna. Avtal med Apoteksföreningen motsvarande de med landstingen torde kunna lösa frågan om praktikupplägg och bedömningskriterier gentemot Socialstyrelsens legitimationskrav. Dags att avskaffa yrkesutbildningen vid universitet för farmaceuter!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här