Att fylla 20 år

30 sep 2014, kl 09:52
0

Mikael Hoffmann
Läkare, chef för stiftelsen Nepi

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det finns många viktiga händelser i ens liv. Att fylla 20 var väl inte den viktigaste men ändå något av en milstolpe vill jag minnas. Ur ett föräldraperspektiv är kanske det viktigare idag att föräldrarnas underhållsansvar för egna barn som går i skolan upphör i och med 21-årsdagen. I år fyller stiftelsen nätverk för läkemedelsepidemiologi, NEPI,  både 20 och 21 år. År 1993 fattade beslut om att instifta NEPI och ett år senare så kunde verksamheten inledas och Arne Melander tillträda som chef.
 
Läkemedelskongressen måndagen den 20 oktober kan vi direkt efter lunch träffas på en särskild J Lars G Nilsson-föreläsning. NEPI uppmärksammar då två yngre forskare som nyligen disputerat inom områden som särskilt intresserade Lasse. De kommer att presentera sin forskning och hur de ser på framtida utmaningar inom deras område.
 
Lasse, som tragiskt gick bort i våras i en trafikolycka, bara dagar efter det att hans böcker ”Enligt ordination: om bättre läkemedelsanvändning” och ”Detta hade inte hänt mig om jag varit yngre” börjat säljas, var mångårig styrelseordförande för NEPI. Det som framför allt kom att engagera Lasse på äldre dagar var patienters dåliga följsamhet till givna läkemedelsordinationer och frågor kring äldre och läkemedel. Det är säkert många som läser den här texten som har stött på Lasse och också har inspirerats av honom.
 
Vid ett jubileum vänder man ofta blickarna bakåt och reflekterar på vad man uppnått. Men precis som den vanlige 20-åringen väljer NEPI i en paneldebatt att blicka framåt. Hur kan vi gemensamt – läkare, sjuksköterskor, apotekare, receptarier och andra involverade yrkesgrupper – förändra arbetsformer kring patientens läkemedelsbehandling? Hur sätter vi patienten i fokus istället för avgränsade uppdrag?
 
Vad kommer en nationell samlad läkemedelslista i öppen vård innebära? Hur kommer strukturerad dokumentation av ordinationsorsak och ändamål förändra arbetssätt och ansvar? Vad kan bättre kliniska beslutsstöd innebära? Hur gör vi Sverige attraktivt genom bättre arbetssätt kring introduktion och uppföljning av nya behandlingar?
 
NEPI är aktivt inom flera av dessa områden. Det har underlättats av att NEPI nu är en gemensam angelägenhet för Apotekarsocieteten och Svenska läkarsällskapet. Hur utnyttjar vi det på bästa sätt de närmaste åren? Välkommen att lyssna och göra dig hörd – ditt engagemang och dina tankar behövs.
 
Precis som Lasses engagemang kan det göra skillnad! 
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här